MLEKO OD SMOKVE JE OPASNO I LJUTO SREDSTVO RAVNO OTROVU

Mleko od smokve, poznato i kao “Latex Ficus carica“, nastaje prilikom lomljenja listova smokve ili branja plodova. Biljka proizvodi mleko kao odgovor na povredu, u cilju zaštite od insekata ili drugih nasrtaja patogena. Kada se list smokve slomi ili ošteti, izlazi beličasta tečnost koja ima lepljivu i gustu teksturu. Ovaj prirodni sok je bogat raznim jedinjenjima, uključujući proteine, enzime a ima i materije koje se mogu koristiti u proizvodnji gume.

Osim što ga neki preporučuju za uklanjanje bradavica, mleko od smokve ima snažna dehidrataciona svojstva pa ukoliko dospe na deo kože i ne ispere se odmah vodom, može da izazove opekotine slične onima koje mogu nastati usled delovanja neke jake kiseline.

Alergija na smokve nije široko rasprostranjena, ali treba biti oprezan, posebno kod osoba koje su sklone alergijskim reakcijama.

Smokvu i ako svrstavamo u voće, ona po svojim botaničkim karakteristikama spada u cveće, jer je njen plod zapravo obrnuti cvet.

Inače, kako po obliku plod smokve podseća na mošnice, preporučuje se muškarcima za poboljšanje spermatogeneze kod problema prilikom lečenja plodnosti.

Opekotine su vrlo ozbiljne, često prolaze bez naročitih bolova, ali mesto na kome je došlo do kontaminacije sa sokom od smokve, postepeno počinje da crveni, javljau se kraste sa sukrvicom koje sporo zarastaju, čak i do mesec dana.

Na mestu na kome je došlo do oštećenja kože, po pravilu ostaju trajni ožiljci.

Zbog svega navedenog, u narodu se sa punim pravom smokva naziva ljutom biljkom jer sve nabrojano je zapravo njena odbrambena moć kako bi se zaštitila i osigurala opstanak.

Osim toga, u industriji se mleko od smokve koristi u proizvodnji guma, lepkova i drugih adhezivnih materijala zbog svoje lepljive prirode.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *