PROPAST MALINE

Hoće li cikada koja napada malinu dovesti do njene propasti?

Tehnologija poljoprivrdne proizvodnje napreduje i razvija se iz godine u godinu.  Nove sorte voća i povrća selektuju se svakodnevno a gajenje nekih biljaka omogućeno je na skoro svim mestima i podnebljima čak i u uslovima koji su do nedavno bili nezamislivi.

Teoretski gledano ovo je zaista moguće ali ovakva mogućnost krije i niz zamki za koje nismo spremni.

Poljoprivrednici često želeći da zarade što više, svoju proizvodnju prilagođavaju tržištu i kreću u proizvodnju onih voćnih vrsta za koje postoji velika potražnja ali pri tome nemaju u vidu da ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama određena podneblja daju odlične uslove za uzgoj određene voćne vrste a drugi tereni i rejoni su opet dobri za neke druge koje ne uspevaju na prvim.

Ma koliko da vam ova rečenica deluje konfuzno, sastav zemljišta, mikroklimatski uslovi, prosečna količina padavina i određene ekspozicije terena su od ključne važnosti, pa je zbog toga  područje Arilja idealno za malinu, koja je visoko kotirana u svetu ali samo ako dolazi sa tog područja. I ja bih se sa ovim složio ali u praksi je slika nešto drugačija.

Vlasnici kapitala stečenog u drugim poslovima, sve više žele da ulažu u poljoprivredu jer u njoj vide biznis i mogućnost za relativno brzo vraćanje uloženog novca pa podižu zasade voća poneseni iskustvima drugih, koji su nesumnjivo decenijama u ovom poslu i odavno su proučili i prevazišli sve zamke ovakve proizvodnje u u ” fabrici pod otvorenim nebom „što poljoprivreda nesumnjivo jeste. Kada biljke krenu sa razvojem, jave se problemi u vidu bolesti i štetočina za koje najčešće nema leka. Nastali problemi skoro nikoga ne zanimaju, pa uloženi novac, sav rad i trud pucaju kao mehur od sapunice.

Primer koji ilustruje ovakvu sliku je zasad maline koji je podignut na području Ripnja. Području koje je idealno za povrtarstsvo, neke sorte voća i stočarstvo. Malina se tu nije nikada gajila i pored toga što analiza zemljišta možda daje dobru osnovu ukoliko ima optimalni sastav svih makro i mikroelemenata. Ali sva malina je propala i nije uspela. Šta se zapravo desilo?

Na divljoj kupini decenijama se hrane  cikade, vrsta  Cycadetta montana   i do skoro kod nas nije bila ekonomski značajna štetočina. Njena povećana prisutnost se registruje od 2012. godine na malini i kupini. Ovaj insekt polaže jaja u stablo. Prilikom pravljenja mesta za polaganje jaja preseca stablo pa ako dune vetar ono se slomi.

Što se tiče propasti maline u Ripnju, ova cikada je u tom području prisutna godinama ali nije pričinjavala štete jer gajene maline na većim parcelama nije bilo. Podizanjem većih površina maline postalo je atraktivno za nju pa se prnamnožila.

Pojavila se kada je krenula berba kada  tretiranje insekticidima ne dolazi u obzir.

Dakle nakon polaganja jaja u stablo, larve se pile i silaze u koren gde nastavljaju sa ishranom i razvićem, odakle izleće odrasla jedinka i opet se ciklus ponavlja. Velike površine su napadnute i problem je već poprimio znake epidemije a još uvek ih je nemoguće suzbiti.

Neki stručnjaci koji su se bavili ovom pojavom tvrde da uspešno suzbijanje ove štetočine nije moguće.

Odsecanje i uklanjanje grana sa položenim jajima i njihovo spaljivanje jeste osnovna mera za redukovanje brojnosti cikade. Zemljište u redu treba redovno obrađivati i ono mora biti bez korova, kako se larve ne bi skrivale između korovskih biljaka. Na smanjenje brojnosti štetočine utiču i prirodni faktori kao što je produženo hladno i kišovito vreme u vreme izletanja odraslih cikada. Takođe na brojnost štetočine, u manje značajnoj meri utiču i prirodni neprijatelji poput sitnih ptica, kornjača itd ali ovo su svakako nedovoljne mere borbe.


Upoznavanje poljoprivrednika sa složenim suzbijanjem štetočine jeste prioritet u ovom momentu, jer se samo pravovremenom primenom pojedinih mera mogu očekivati dobri rezultati.

Ovaj primer je ilustracija priče sa početka ovog teksta. Dakle nikome nije palo na pamet da razmisli da li je u redu da se ovde gaji malina baš zbog ove cikade koja je odjednom dobila obilje pogodnog mesta za ishranu i razviće.

Zbog toga, ukoliko planirate podizanje bilo kog zasada voća, raspitajte se na vreme da li je možda neko pre vas to isto uradio pa na kraju odustao. Proverite zbog čega!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *