APOTEKA ZA ORAH

I orah oboljeva kao i sve druge biljke.

Ma koliko da nam deluje da se orah ne štiti, to je velika zabluda. Posebno na plantažama oraha gde se stvaraju posebni mikroklimatski uslovi dolazi do napada prouzrokovaća bolesti i štetočina.

 BOLESTI ORAHA

Antraknoza oraha se ispoljava  na svim zeljastim delovima, a prvi simptomi se javljaju u proleće, krajem maja. Simptomi se na lišću ispoljavaju  u obliku pega sivkaste boje. U vlažnim uslovima patogen se širi, broj pega se povećava i veći deo lista se osuši. Na plodovima se javljaju crne pege što dovodi do njihovog opadanja. Pozne zaraze dovode do potpunog crnjenja jezgra obolelih plodova.

Dva prskanja, u maju i junu , daju dobre rezultate jer se infekcija tada ostvaruje. Mogu se koristiti preparati iz grupe ditiokarbamata.

Obavezno je prskanje bakarnim preparatima u vreme zimskog mirovanja.


Bakterijska pegavost se javlja na nadzemnim delovima oraha. Na listu i lisnoj peteljci nastaju sitne pege, okruglaste ili uglaste, koje se spajaju u veće nekrotične površine crne boje. Na letosrastima se javljaju crne pruge i oboleli letorasti venu.

Na plodovima se ispoljava u vidu sitnih okruglastih pega koje su u početku vodenaste, a kasnije ulegnute i crne. Karakterističan znak ove bolesti je pojava bakterijskog eksudata  koji se u vidu sivkaste skrame pojavljuje na obolelim organima.

ZANIMLJIVOST

Mali plodovi oraha veličine klikera imaju visok sadržaj joda te se koriste za pripremu likera. Priprema se jednostavno. 40 malih oraha staviti u teglu u koju se sipa šećer da se potpuno prekriju. Teglu ostavite na suncu i povremeno promešajte. Nakon mesec i po dana dobićete sirup koji treba procediti. Mera je 1 dl sirupa na 1litar rakije po izboru.

Za suzbijanje ove bolesti, pre svega, važno je koristiti zdrave sadnice. Rezidbom treba ukloniti sve zaražene biljne delove, izneti ih iz zasada i spaliti. Preporučuje se korišćenje bakarnih preparata, čak i nekoliko puta, u zavisnosti od padavina u toku infekcionog perioda.

ŠTETOČINE ORAHA

Orah je najčešće potrebno štititi od jabukinog smotavca i lisnih vaši. Treba obaviti dva tretmana nekim od insekticida sa kontaktnim deovanjem i to prvi tretman krajem maja i početkom juna, a drugi u julu ili avgustu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *