KAKO DA PODIGNETE PLASTENIK SA MALO PARA?

Plastenik je odličan izbor za proizvođače koji imaju male površine obradivog zemljišta pa je gajenje povrća ili cveća odlična investicija.

Jedan plastenik površine 300 kvadrata omogućava da se već prve godine vrate uložena sredstva. Za proizvodnju povrća ili cveća u zaštićenom prostoru odlučuje se sve veći broj poljoprivrednika koji imaju ograničene kapacitete u površini zemljišta a ćesto i nemaju sredstva za ulaganje u intenzivniju i masovniju proizvodnju. Zbog toga je njihov izbor podizanje plastenika ( ili u skupljem slučaju staklenika ) gde se u zavisnosti od potražnje i momenta izlaska sa gotovim proizvodom može već u prvoj godini zaraditi toliko da ostane za ulaganje za podizanje još jednog.

ŠTA TREBA DA ZNATE PRILIKOM PODIZANJA PLASTENIKA ?

Cena po sisitemu ključ u ruke za plastenik na površini od 300 kvadrta kođta oko 1000 evra po kvadratu ali ukoliko sami nabavite sve elemente za izgradnju možete da uštedite i više od pola pa će va, cena biti oko 500 evra za kvadrat.

Računica je prosta

  • Pozovite komšije i rođake na mobu da pomognu oko uređenja i pripreme zemljišta – mesta gde će biti plastenik
  • Kopanje rupa za pričvršćivanje konstrukcija možete sami da obavite
  • Metalne cevi i konstrukciju možete da nabavite na otpadu a i od sopstvenih zaliha ( pa i komšijskih ) jer mnogi po garažama i dvorištima čuvaju metalne šipke i žao im da ih bace
  • Folija za prekrvanje se može nabaviti povoljno ako se kupuje na kg
  • Konopac za vezivanje isto nije skup
  • Creva za navodnjavanje isto možete nabaviti po radnjama koje prodaju plastiku ili u poljoprivrednim apotekama gde možete da dobijete i popust na količinu

Mnogi uspešni povrtari su tako i počeli od jednog pa danas imaju i na desetine velikih plastenika, jer posao obično jako dobro krene, pa je često pitanje gde je kraj u podizanju novih i novih i sledećih plastenika i tako u nedogled.

Zemljište na koje se podiže plastenik treba obradiđivati po istom principu kao i zemljište koje je na otvorenom. Prvenstveno bi trebalo da se uradi analiza zemljišta da bi se na osnovu toga priostupilo adekvatnom đubrenju. Za povrće je najbolje prethodno uzorati dobro zgoreli stajnjak i prilikom izgradnje potrebno je da se vodi računa o provetrenosti, navodnjavanju i dosta dobroj i čvrstoj konstrukciji koja će omogućiti otpornost na olujne udare vetrova ali i sneg koji tokom zime nekada zna da napada toliko da ako konstrukcija nije dovoljno jaka može da se sruši.

Plastenik je najbolje podići na ravnoj parceli ali je usled reljefa često to nemoguće pa se tolerišu i blagi usponi.

Imajte na umu da blizu bude izvor sa vodom radi navodnjavanja ali i prihrane biljaka. Još jedan važan momenat je, ukoliko rešite da se bavite rasdničkom proizvodnjom obavezno razmislite i o grejanju koje vam kasnije može omogućiti i ranu proizvodnju. Proizvodite ono što nema niko ili ga ima malo ili da budete na tržištu prvi kada niko nema jer takvi proizvodi imaju i do nekoliko puta veću cenu pa  za kratko vreme vraćaju uloženo u grejanje i celu proizvodnju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *