VAŠI KOJE SE REDOVNO JAVLJAJU NA JABUCI

Kada pričamo o jabuci,  ono što je zanimljivo jeste podatak da je u poslednjih 10 godina veliki broj zasada podignut u Vojvodini koja je do skoro bila tipično podneblje za setvu ratarskih useva. Ali velika potražnja za jabukom, dovela je do toga da se poljoprivrednici preorijentišu na druge proizvodnje.  Zasadi koji se podižu imaju obvezno podignutu protivgradnu mrežu i ugrađen sistem za navodnjavanje, što su dva osnovna uslova za profesionalno bavljenje ovom delatnosšću. Cilj je proizvodnja samo prve klase a to se postiže samo adekvatnom zaštitom, proređivanjem plodova i navodnjavanjem uz odgovarajuću prihranu. Sprečavanje oštećenja od grada kako i ožegotine postiže se podizanjem protivgradne mreže.

Proizvodnja jabuke  je složen proces, pa zbog toga skrećemo pažnju na pojavu i suzbijanje nekih najvažnijih štetočina na jabuci.

Jabukina zelena lisna vaš ima veliki broj generacija i visoku reproduktivnost. Brojnost zavisi od kvaliteta sokova domaćina jer se hrani  vršnim mladarima. Ženka osnivačica ili ženka imago u toku letnjih meseci rađa oko 50 larvi,Veoma su pokretne, jer lete iz voćnjaka u voćnjak.
Ako se ne suzbija, kasnije u toku vegetacije imaga lete i preleću na druge jabučnjake.


Vaš uglavnom siše sokove iz parenhima što određuje izbor aficida. Aficidi su insekticidi čija je prvenstvena namena suzbijanje vaši.

Od preparata koriste se oni sa aktivnom materijom tiakloprid I to , u maju jer ima efikasnost i na lisne minere i jabukinog smotavca.

Brašnaste vaši jabuke  razvijaju  3-5 generacija godišnje. Sisaju sokove iz floema lišća pa luče obilno mednu rosu i imaju prelazne biljke hraniteljke. Luče hormone koji izaziva proliferaciju ili gale, a mogu izazvati crvenilo i žućenje lišća i deformaciju plodova, što ih svrstava u primarne štetočine. Praga štetnosti nema i on je praktično njeno prisustvo, pa se obavezno tretira čim se otkrije u jabučnjaku.Kolonije brašnaste vaši se redovno konstatuju u početku vegetacije. Tako, se recimo prve žute i crvene gale konstauju su već 4. aprila da bi najveća brojnost bila od 19. maja pa do kraja istog meseca, kada obično brašnaste vaši napuštaju jabučnjak.

S obzirom na to da je kod ovih vaši prag tolerancije nula i da ne sme doći do deformacija plodova, suzbijanje se izvodi nekim od neonikotinoida, ali pred cvetanje ili pre formiranja plodova jabuke odnosno neposredno posle cvetanja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *