BUNDEVA KAO ZLATO

Srbija ima povoljne agroekonomske uslove za gajenje bundeve. Različita podneblja omogućavaju gajenje različitih sorti. Hokaido, butternut i muskatnu bundevu. Poljoprivrednici sve više prepoznaju potencijal ovog useva.

Bundeva je izuzetno bogata beta-karotenom, antioksidansom koji podržava zdravlje očiju. Takođe sadrži vlakna, vitamin C, kalijum i druge važne nutrijente. Ove karakteristike čine je poželjnom u ishrani i dodacima ishrani. Savremeno kulinarstvo osim pite od bundeve ima čitav niz posebnih recepata gde bundeva ima značajno mesto. Od supa i pirea do pekmeza i peciva.

Povećana svest o zdravstvenim beneficijama dovodi do rasta potražnje. Tržište uključuje prodaju svežih bundeva, proizvoda od bundeve i preradu u različite prehrambene proizvode.

Optimalna proizvodnja bundeve zahteva pažljivo upravljanje zemljištem, pravilno đubrenje i sistem navodnjavanja. Trebalo bi voditi računa i o nekim bolestima kao što su pepelnica i plamenjača ali i o suzbijanju vaši.

Poljoprivrednici koji ulažu u gajenje bundeve mogu ostvariti dobit kroz raznoliku prodaju proizvoda. Osim toga, prerada bundeve u dodatke ishrani, ulja ili konzervisanje može dodatno povećati profit jer se osim pulpe ( mesa ) od bundeve koristi i seme koje navodno daje odlične rezultate kod prevencije bolesti prostate a od semena se proizvodi i ulje koje tek ima izuzetno visoku cenu.

Ukoliko razmišljate o ovakvoj vrsti proizvodnje i prerade morate da imate u vidu da obezbedite ujednačene količine za tržište.

Top of Form

Bottom of Form

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *