Nar ima zanimljivu istoriju koja seže hiljadama godina unazad. Poreklom je iz Persije, gde se smatrao simbolom plodnosti i besmrtnosti. Osim što se koristio u ishrani, nar se često koristio i u medicinske svrhe. U antičkom Rimu, bio je povezan s bogatstvom i prestižom.
Stari Egipćani, su ga koristili u raznim ceremonijama. Sa širenjem trgovine, nar je pronašao put do Azije, Mediterana i Indije.

U srednjem veku, evropski plemići često su ukrašavali svoje trpeze ovim voćem. Međutim, masovnije uključivanje nara u ishranu dogodilo se tokom renesanse, kada je trgovina i razmena kulturnih uticaja omogućila širenje ovog voća širom Evrope.
Danas je globalno cenjen. Od tradicionalnih jela pa sve do sokova i salata, nar je postao neizostavan deo mnogih kulinarskih tradicija širom sveta.
Prvo treba naglasiti da je nar izuzetno bogat antioksidantima, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu, čime se smanjuje oksidativni stres i podržava opšte zdravlje ćelija. Antioksidativna svojstva nara igraju ključnu ulogu u prevenciji različitih bolesti, uključujući srčane bolesti i određene vrste kancera.
Pored antioksidanata, nar je izvor vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog Sistema. Samo jedna porcija nara može obezbediti značajan deo preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
Nar takođe sadrži vitamin K, koji je važan za zdravlje kostiju i učestvuje u procesu zgrušavanja krvi. Ovaj vitamin, zajedno sa kalcijumom i fosforom prisutnim u naru, čini ga korisnim za održavanje jakih kostiju i prevenciju osteoporoze.
Nar je povezan sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i poboljšanjem opšteg kardiovaskularnog zdravlja.
Neka istraživanja sugerišu da konzumiranje nara može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, regulisanju nivoa holesterola a čak može da utiče na bolje pamćenje.
Redovno uključivanje nara u ishranu može doprineti očuvanju opšteg zdravlja, jačanju imunološkog sistema i podršci vitalnim funkcijama organizma.