LEKOVITA SVOJSTVA VOĆA

JAGODA je vrlo ukusna, ali i značajan pomoćnik u lečenju nekih bolesti. Selekcija je poslednjih decenija proizvela različite sorte jagode, ali sve odlikuju iste karakteristike. Bogata je gvožđem pa se preporučuje anemičnim osobama. Preporučuje se reumatičarima i ljudima sa obolelom jetrom, bubrezima i zglobovima.

BRESKVA ima materije koje pobljšavaju varenje. Breskva ima još jednu vrlinu ― njena kožica sadrži vrlo finu celulozu koja ne opterećuje želudac. Pored toga, njen šećer stimuliše rad probavnih žlezda i tako olakšava varenje.

Sadrži vitamine B1, B2, PP, C i posebno  velike količine vitamina A.

LIMUN mnogi smatraju da je usled kiselosti bogat C vitaminom. To je samo donekle tačno, jer kisleost limunu ne daje vitamin C već limunska kiselina. Vitamin C je svakako prisutan u limunu ali ne u toj količini koliko se misli. Više vitamina C ima recimo u sirovoj paprici i šipku. Preporučuje se da se sok od pola limuna rastvoren u čaši mlake vode pije svakog jutra pre jela. Takvim postupkom organizam se brzo oslobađa otrova i pojačava svoju prirodnu otpornost.

JABUKA je takođe izuzetno lekovita. Bogata je mnogim vitaminima i mineralima. Lekari savetuju da upotreba jedne ili dve jabuke na dan predstavlja naročitu zaštitu od pojave kardiovaskularnih tegoba. Prema nalazima poznatih kardiologa, jabuka ima dvostruko delovanje.  Oslobađa krv od masnoća i jača arterije.

MALINA  je bogata vitaminima, kalcijumom, gvožđem i fosforom i zato vrlo uspešno učestvuje u obnovi organizma, naročito posle zamora izazvanog dugotrajnim intelektualnim naprezanjem.

Lišće maline je odlično sredstvo koje može da se upotrebi za uklanjanje bolova koji mogu da se pojave prilikom menstruacije. Ovo delovanje potiče od jednog aktivnog sastojka, koji ublažava kontrakciju ženskih organa. Zbog toga se preporučuje da se pije čaj spremljen od listova maline.

ŠLJIVA, naše domaće voće od davnina je bilo poznato kao odličan laksativ bilo da se jede u svežem stanju ili suva. Stručnjaci preporučuju da se svakog jutra na gladan stomak uzme po 12  suvih šljiva kako bi na prirodan način regulisali tzv lenja creva.

TREŠNJA se slobodno može koristiti kao međuobrok jer je bogata u sadržaju celuloze i veoma je siromašna u kalorijama pa može pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma. Trešnja je bogata kalijumom i zato pospešuje eliminaciju natrijuma iz mokraće. Natrijum zadržava izlučivanje vode iz organizma, pa je trešnja zato i dobar diuretik. Savet je da se posle konzumacije trešanja nikako ne sme piti voda a ni alkoholna pića.

KAJSIJA Još jedno široko rasprostranjeno domaće voće. Danas se pouzdano zna da kajsija pospešuje rad mozga. Ovo voće namenjeno ljudima koji se bave intelektualnim radom. Ova korisna svojstva kojima se odlikuje kajsija, potiču od sadržaja fosfora i magnezijuma, elemenata koji ishranjuju mozak ali i mišiće. Sadrži i provitamin A koji je odličan u preveniranju mnogih bolesti jer  pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *