LEKOVITO POVRĆE

Beli luk je omiljena  hrana i začin, ali ima i dugu istoriju tradicionalne medicinske upotrebe. U farmaceutskoj industriji, za izradu preparata koriste se čenovi belog luka. Oni sadrže sumporna jedinjenja kojima se pripisuju lekovita svojstva, naročito alin. Pretpostavlja se da ima nekoliko supstanci koje su važne za lekovito delovanje belog luka. Većina kliničkih ispitivanja belog luka bavi se efektom standardizovanih preparata i njihovim uticajem na povišen nivo holesterola. Rezultati ukazuju na dobar efekat, ali za sada nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se beli luk preporučio za redovnu terapiju. Naravno, mnogi mu prepisuju i snažna antibiotska dejstva i često se koristi u prevenciji mnogih respiratornih bolesti. Nevolja je samo što ostavlja neprijatan miris i zadah iz usta ali je jedna od najpopularnijih biljaka koja se rado koristi u preventivi.

Bokvica  se upotrebljava kao agens za stabilizaciju, a seme kao lekovita sirovina u farmaceutskoj industriji. Mukopolisaharidi koje sadrži seme sa vodom prave sluzavu, lepljivu masu. Poznato je, pre svega, laksativno delovanje bokvice, ali studije i analize pokazuju da snižava koncentraciju ukupnog i lošeg holesterola. Listovi bokvice koji se stavljaju na rane jer ubrzavajau njihovo zarašćivanje i uopšte obloge od bokvice su pogodne za mnoge bolesti kože.

Crni luk takođe ima lekovita svojstva, naročito kod podizanja korisnog HDL  holesterola u krvi. Tipična lekovita doza je pola glavice luka, srednje krupnoće, dnevno. Neka medicinska ispitivanja koja su vršena, dovela su do zaključka da je spomenuta  količina  dovoljna da se korisni HDL holesterol povisi za oko 30% kod tri četvrtine ispitivanih srčanih bolesnika. Ovu moć ima više sirovi luk, dok je ona kod kuvanog ili prženog znatno oslabljena.

Međutim, i kuvani luk je dobar za kardiovaskularni sistem, ali na drugi način. Luk ima antikoagulativno dejstvo i stimuliše stvaranje zaštitnih materija koje rastvaraju ugruške krvi. Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *