AVOKADO ODLIČNA ALI SKUPA NAMIRNICA U ISHRANI

Naše stanovništvo je mahom u ishrani skocentrisano na namirinice koje se gaje u našem podneblju i mnogi stručnjaci savetuju da je za ishranu ljudi najbolje da se koristi ono povrće ( ali i meso ) koje se lako uzgaja u podneblju u kome žive. Sa druge strane, zagovornici ideja da hrana treba da bude raznovrsna i sadržajna, dosta prostora daju i onom voću i povrću koje se ne uzgaja kod nas , ali koje po svojim nutritivnim i hranljivim vrednostima svakako zaslužuje da mu se posveti malo pažnje.

Međutim tu na snagu stupa čulo ukusa, jer se mnogima ne sviđaju recimo ananas, mango, avokado, indijski orah i druge vrste „ egzotičnog „ voća ali ako ćemo da sudimo po geografskoj rasprostranjenosti, banana i ananas su se  toliko odomaćili kod nas, da ih mogu smatrati i domaćim proizvodima. Čak se u nekim baštama u našoj zemlji mogu naći i banane koje rastu u vis ali bez plodonošenja.

Ali evo par reči o avokadu.

Avokado je voće koje nam stiže iz azijskih i afričkih zemalja. Postoje pokušaji da se gaji i na balkanskom podneblju. Ima slučajeva da se posejana semenka primila i razvila u drvo ali ne plodonosi ili daje plodove koji su nekvalitetni i mali jer nema odgovarajućih oprašivača , koji su tipični za područje u kome sa gaji, pa nam zbog toga avokado stiže iz uvoza.

Po hranljivim materijama obiluje čitavom lepezom svih vitamina. Počev ot vitamina C pa redom da ne nabrajam sada sve. Zanimljivo je da sadrži više vitamina K od banane recimo. Sadrži veliku količinu vlaknastih materija koje su odlične za peristaltiku  creva. Sadrži zdrave masti koje utiču na stvaranje onog dobrog pozitivnog holesterola i njegova redovna upotreba smanjuje i snižava krvni pritisak. Odlično deluje na vid kao i u sprečavanju pojave triglicerida i hoelsterola i odličan je za dijete jer daje osećaj sitosti, pa se redovnom upotrebom avokada može sniziti telesna masa i sprečiti pojava nekih bolesti koje su posledica gojaznosti.

Zbog toga i ako je skup, zgodno je da ga ako ne stalno a ono bar povremeno koristite kao namaz ili obavezan sastojak zelenoj salati. Ukusan je i može se kombinovati sa belim lukom ili samo sa par kapi maslinovog ulja.

Odlično se kombinuje sa svim ostalim povrćem koje raste kod nas pa ga u zavisnosti od raspoloženja slobodno možete koristiti kad god poželite. Nema potrebe da ga termički obrađujete jer tada gubi većinu vitamina i sasvim je prijatnog ukusa ukoliko ga jedete u svežem stanju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *