JEFTINA HRANA U HIPERMARKETU I  ZAPOSTAVLJANJE DOMAĆIH PROIZVODA

Uskoro će se u Beogradu održati tradicionalni „ Sajam etno hrane i pića.“ Ova manifestacija je možda i poslednji trzaj domaćeg proizvođača koji se bori i pokušava da spase šta se spasiti može od najezde kojekakvog đubreta od hrane, koje je  dostupno sve siromašnijem stanovništvu koje svakako mora da se prehrani pa će po ko zna koji put dobro da proveri koliko šta košta pre nego što taj artikal stavi u korpu, pri tome uopšte ne mareći za kvalitet.

A koliko smo gladni i nesretni, pokazale su ponižavajuće slike otimanja na otvaranju lanca hipermarketa koji nude najrazličitiju lepezu ko zna kakve hrane po izuzetno niskim cenama. I kada se pogledaju ti lepo sređeni redovi, lepo zapakovane hrane uz epohalne akcijske cene, retko ko će da pogleda šta zapravo piše na deklaraciji.

Konkretno, 90% robe koja se tu može kupiti uvozi se iz Poljske. I sve bi to bilo lepo da Poljska nije  zemlja u kojoj se životinje hrane GMO stočnom hranom!!!

Poljski ministar poljoprivrede zalaže se da se redukuje upotreba GMO soje koja se koristi u proizvodnji stočne hrane gde je čak 70% proizvedene stočne hrane GMO!!??? Naša zemlja još uvek ne dozvoljava GMO proizvodnju ali da li dozvoljava i upotrebu GMO hrane koja legalno stiže iz uvoza dok  na  deklaraciji ne piše da sadrži GMO. Tako da ako želite da se zavaravate, imajte u vidu da prividno hrana koja nam se nudi ima bolji kvalitet a nisku cenu.  Ali svakako bi trebalo da znate da nisu isti uslovi proizvodnje, niti je NAŠE meso istog kvaliteta kao to njihovo nabildovano i napumpano ko zna čime.

Ovakav način ponude hrane dovešće do toga da  na kraju naši počnu polako da se gase zbog lošeg poslovanja a uvozićemo samo to što je loše a jevtino pa ćemo biti primorani i mi da uzgajamo isto tako. Loše je to sve, jer  sve više jedemo plastiku i otrov.

Ono što možda jeste svetlo na kraju tunela a ide u korist hipermarketa je to da se sada upravo na takvim mestima može kupiti povrće i voće koje je kontrolisano na upotrebu pesticida. U takvim objektima se obavljaju rigorozne kontrole sve robe koja se tamo izlaže. Ali ako je to tačno, kako onda da se nedavno objavilo da se od desetina uzoraka meda upravo iz takvih objekata većina pokazala kao falš.

Pijace su definitivno postale jako nesigurne jer tek tu niko ne obavlja kontrole pa ako hoćemo da pazarimo nešto zdravo i lepo prestoje nam velike muke u izboru.

Naša zemlja još uvek ne dozvoljava GMO proizvodnju ali da li dozvoljava i upotrebu GMO hrane koja legalno stiže iz uvoza dok  na  deklaraciji ne piše da sadrži GMO.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *