KAKVE TAJNE KRIJE BUNDEVA?

Bundeva ili tikva se u Americi obavezno koristi za praznik „ Noć veštica „dok kod nas ona ima potpuno drugačiji značaj.

Tikve  su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se gaje kultivisane  vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju  u kasnu jesen.
Današnja bundeva razvila se iz divlje bundeve koja je rasla na području između Gvatemale i Meksika. Indijanci su se prema njoj odnosili s takvim poštovanjem, pa su je zakopavali sa  mrtvima, ne bi li im obezbedili  hranu na njihovom posljednjem putovanju. Tikve  su osetljive na niske temperature i biljka strada već od slabog mraza.  Pri optimalnim temperaturama od 22 – 24 °C seme  nikne za 3 – 4 dana. U slučaju dužih letnjih suša  tikve bi trebalo   navodnjavati.  Tikve  vrlo dobro uspevaju na humusnom, peščano-ilovastom zemljištu , ali  ne uspevaju na izrazito vlažnim zemljištima.

Najpovoljnija reakcija zemljišta  je neutralna do slabo bazna. Odlikuje se velikim zahtevima u pogledu toplote, vlage, svetlosti i hranljivih materija  pa  joj za gajenje  najbolje odgovaraju ravničarski i topli krajevi i zemljišta dobro nađubrena stajnjakom.

Na istu površinu tikve  ne smeju doći najmanje 4 godine, a predkultura ne sme biti nijedna tikvenjača. Dobar komšija joj je  je kukuruz šećerac, zasađen na rubu parcele.

Ako se pravilno čuva, tikva  će ostati sveža 3 – 4 četiri nedelje. Najbolje se čuva na hladnom i tamnom mestu, dalje od izvora toplote  i svetlosti. Idealna temperatura za čuvanje je između 10 i 16 °C.

Na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže ceđen sok. Idealna je namirnica za sve one koji žele brzo i lako da se oslobode suvišnih kilograma. Može da se pripremi na bezbroj načina, a pritom je niskokalorična, ima svega 28 kalorija u 100 grama. Sadrži oko 85-90 odsto vode, i mnoge druge hranljive sastojake, proteine, masnoće, ugljene hidrate, pektin, minerale: kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, fosfor, vitamine A, C, E, B1, B2, B3 i B6, folnu kiselinu. Bundeva je specifična i po tome što sadrži vitamin K koji reguliše gustinu krvi, i vitamin T koji utiče na metabolizam.

Seme bundeve preporučuje se i kao efikasan i neškodljiv lek protiv dečjih glista i pantljičare. Osim dece, seme bundeve mogu da uzimaju i trudnice, dojilje, stariji i osobe sa bolesnom jetrom. Svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa obolelom prostatom jer smanjuje tegobe.

Takođe, stručnjaci tvrde da bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva. Istraživanja su potvrdila da ovo ulje smanjuje rizik od pojave nekih vrsta kamena u bubrezima. Ulje je bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema, odnosno mozga.

Kod bolnih proširenih vena bundeva takođe može da pomogne, preporuka je narodne medicine. Dovoljno je da se sveže istrugana bundeva stavi kao oblog na bolna mesta i drži što duže. Osobama sa zapaljenjem bešike ili bubrega savetuje se da svakodnevno jedu obrok koji se sastoji od dinstane bundeve sa malo paradajza i iseckanog crnog luka. Sve to, pre iznošenja na sto, treba začiniti sa kašikom do dve pavlake, ali bez soli.

Od tikve ( bundeve ) se mogu praviti slana i slatka jela. Od slatkih najpoznatija je pita bundevara. Odlična je i ispečena sa cimetom a takođe  se mogu spremati i razna variva i čorbe . Kod nas važi jedna predrasuda da se tikva koristi kao osnovna baza u industriji soka. To nije tačno. Osnovna baza sa sokove je jabuka. Tikva je nezgodna za upotrebu u pripremi sokova tako da bi tada proizvodnju sokova u značajnoj meri povisila. Zbog toga možete slobodno da odahnete i da jedno dobro parče tikve stavite u tepsiju i ubacite u rernu. Pecite na 200 C oko pola sata. Ohladite, pospite cimetom, prelite sa malo meda i uživajte.

Osobama sa zapaljenjem bešike ili bubrega savetuje se da svakodnevno jedu obrok koji se sastoji od dinstane bundeve sa malo paradajza i iseckanog crnog luka. Sve to, pre iznošenja na sto, treba začiniti sa kašikom do dve pavlake, ali bez soli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *