SVE ŠTO NISTE ZNALI O LUBENICI

Lubenica  sočna, osvežavajuća, slatka  i ukusna namirnica se smatra  voćem ali, malo ljudi zna da lubenica, botanički gledano, spada u porodicu povrća  Cucurbitaceae lat, gde su joj rođaci tikvice i krastavci. Uprkos toj botaničkoj klasifikaciji, lubenica je neprikosnoveno popularna tokom letnjih meseci, i to s dobrim razlogom. Ona nije samo osvežavajuća već i hranljiva.

Lubenica je izuzetno niskokalorična, što je čini idealnom za ljude koji paze na unos kalorija. Na 100 grama, lubenica sadrži samo oko 30 kalorija.

Oko 90% lubenice je voda, što je čini savršenom namirnicom za hidrataciju tokom toplih letnjih dana. Hidratacija je ključna za očuvanje zdravlja i vitalnosti.

Lubenica je gotovo bez masti, što je dobra vest za one koji žele smanjiti unos masnoća u ishrani i izvanredan je  je izvor važnih vitamina i minerala. Ona je posebno bogata vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema i zdravlje kože. Imajte na umu da se stajanjem vitamin C gubi tako da ga najviše ima u tek ubranim plodovima. Takođe sadrži beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A, važan za oči i zdravlje kože.

Lubenica sadrži vlakna koja podržavaju zdravu probavu. Iako nivo vlakana nije visok, svaki doprinosi boljoj ravnoteži u ishrani.

Lubenica ima prirodno prisutan šećer, ali u umerenim količinama. Na 100 grama, sadrži oko 6 grama šećera. To je mnogo manje u poređenju s mnogim drugim voćem i slatkišima, čineći je prihvatljivom za osobe koje žele ograničiti unos šećera ali je interesantno da se baš zbog tako relativno visoke količine šećera ne preporučuje osobama koje su dijabetičari.

Lubenica je bogata antioksidansima, uključujući likopen, koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i smanjenju rizika od određenih bolesti.

Istraživanja su pokazala da lubenica može doprineti snižavanju krvnog pritiska, delimično zahvaljujući prisustvu aminokiseline citrulina. Niskokalorična, osvežavajuća i bogata hranljivim materijama, lubenica je savršen dodatak letnjim osveženjima.

Niskokalorična, osvežavajuća i bogata hranljivim materijama, lubenica je savršen dodatak letnjim osveženjima.

Lubenica sadrži vlakna koja podržavaju zdravu probavu. Iako nivo vlakana nije visok, svaki doprinosi boljoj ravnoteži u ishrani.

ZANIMLJIVOSTI O LUBENICI

  • Lubenica spada u povrće a ne u voće
  • u Kini se smenke lubenice sakupljaju, prže i koriste kao gricklaice
  • senat Oklahome je 2007. godine proglasio lubenicu za službeno, državno voće
  • Kao diuretik stimuliše rad bubrega pa pospešuje izbacivanje toksina iz organizma ali neretko i manjih kamena i peska.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *