PATLIDŽAN SE SMATRA OTROVNOM BILJKOM

Plavi patlidžan je tropska biljka iz porodice pomoćnica poreklom iz Azije i u medicinskoj enciklopediji je smatraju otrovnom biljkom. To potvrđuje i gorak ukus koji se nekada može javiti naročito kod plodova koji nisu sveži i potpuno je pogrešno kada se u nekim receptima savetuje da se pre pripreme posoli kako bi otpustio gorčinu a  tek se tada mogu inicirati određeni hemijski procesi koji mogu dovesti do toskične pojave gorčine. Dakle, generalno spada u otrovne biljke ali se kuvanjem sadržaj toksičnih materija smanjuje pa nema razloga za strah.

Stari evropski narodi nisu znali za plavi patlidžan. Turci su ga doneli u Grčku i Bugarsku, a odatle i u Srbiju i Bosnu. Danas je on jedna od glavnih namirnica koje se koriste u kulinartsvu zemalja iz kojih je dospeo kod nas. Na žalost u Srbiji plavi patlidžan nikada nije dostigao značajne razmere u gajenju.

Selekcija je otišla daleko, tako da se danas u ponudi mogu pronaći primerci plodova plavog patlidžana koji su recimo bele boje ili izduženi, sitniji do krupni koji mogu dostići težinu i do 1 kg.

Patlidžan obično zahteva toplu klimu i dovoljno sunčeve svetlosti za optimalan rast. Kvalitetno tlo, bogato hranljivim materijama, takođe je ključno za dobijanje visokog prinosa. Odgovarajuće đubrenje i redovno zalivanje su neophodni za održavanje zdravih biljaka i plodova.

Optimalna vlažnost zemljišta treba da bude 80%.

Ukoliko se odlučite za gajanje plavog patlidžana morate da znate da je toplota jedan od najvažnijih uslova za uspešno gajenje . Optimalna temperatura za rast i razviće je 25 ±7°C.

Zemljište za gajenje plavog patlidžana treba da bude prirodno, duboko, plodno, strukturno, humusno i toplo, sa mogućnošću navodnjavanja. Najbolje rezultate daje na blago kiselim do neutralnim zemljištima, pH 6,7-7,2, dobro nađubrenim stajskim zgorelim đubrivima. Dakle, pogodna su aluvijalna, baštenska, strukturna zemljišta, černozemi i livadske crnice.
Ne podnosi zabarivanje i zasenjivanje.

Plavi patlidžan ima veliku tržišnu vrednost zbog svoje raznovrsne upotrebe u kulinarstvu. Može se koristiti za pripremu različitih jela, uključujući pržene, pečene, ili punjene patlidžane. Takođe se često koristi u salatama, čorbama i umacima. Ova raznolikost u kulinarskoj primeni čini plavi patlidžan visoko traženim na tržištu pa se ove jeseni na zelenim pijacama prodavao po ceni od 150 dinara za kg a neke sorte koje su malo sitnije su se prodavale i za 200 dinara za kg što ga čini vrlo zanimljivom biljkom za uzgoj ali i za prodaju i profit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *