VISOKA CENA PAPRIKE

Ove jeseni povrća na pijaci u izobilju ali cene nisu bile nikada više. Ko je uspeo da stavi turšiju i spremi ajvar, spremio je. Ostali mogu o tome samo da maštaju.

Ovog leta, koje i nije bilo neko, bilo je kiše više nego što je potrebno. To je za posledicu imalo stvaranje idealnih uslova usled velike vlage za razvoj mnogih patogena koji su prouzrokovali biljne  bolesti. Paprika na otovrenom je naročito stradala posebno od bolesti tipa bakterioza, pa je skoro više od 50% roda mnogim proizvođačima istrulilo već na njivi pa nije imalo šta da se bere.

Posebne gubitke pretrpeli su oni koji su gajili papriku na otvorenom, usled oluja i nevremena koje je nekoliko puta pogodilo skoro sva područja Srbije.

Sve to je za posledicu imalo užasno poksupljenje paprike koja se ove jeseni na piajcama prodavala po ceni od 200 do 250 dinara za kg što popredstavlja apsolutni rekord. Cene su povećane i usled poskupljenja goriva i ostalih pratećih troškova koji čine ovu proizvodnju izuzetno skupom.

I na kraju, oni koji su imali sreće, su uspeli da proizvedu izvesne količine, a kako je potražnja velika a mala ponuda, cena po svim ekonomskim zakonitostima u takvoj situaciji raste.

Tako da dok jedni ne znaju kako da sastave kraj sa krajem usled pretrpljenih šteta, drugi zadovoljno trljaju ruke. Koliko će ove ograničene količine po visokim cenama uspeti da podmire potrebe Srba koji ne mogu da zamisle život bez zimnice, je posebno pitanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *