BLITVA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ

Blitva (Beta vulgaris var. cicla) je listnato povrće koje je popularno širom sveta zbog svojih hranljivih vrednosti i velike raznolikosti u načinima pripreme. Ukoliko se potrefi odgovarajuće zemljište koje joj prija, blitva može da raste i uspeva bez ikakvih problema.

Evo nekih osnovnih koraka ako odlučite da je posejete, bilo za sopstvene potrebe ili za prodaju.

Proces proizvodnje blitve počinje izborom odgovarajuće sorte. Različite sorte blitve mogu varirati po boji  listova, pa čak i po ukusu. Nakon što se odabere sorta, sledeći korak je priprema tla. Blitva preferira dobro drenirano zemljište bogato organskim materijama. Za setvu, zemljište treba dobro pripremiti, ukloniti korov i dodati kompost kako bi se obezbedila optimalna sredina za rast.

Blitva se najčešće gaji iz semena. Ako se koristi seme, najbolje je da se poseje direktno  kada prođe opasnost od mraza, obično u rano proleće ili kasnu jesen. Seme se sadi na dubinu od oko 2 cm i razmaku između redova od 30-45 cm.

Nakon nicanja, blitvu treba redovno zalivati kako bi se održala vlažnost zemljišta. Takođe je važno redovno uklanjati korov i hraniti biljke odgovarajućim đubrivom. Blitva je otporna na hladnoću, ali može biti osetljiva na štetočine poput lisnih vaši i puževa, pa je potrebno pratiti stanje biljaka i preduzeti odgovarajuće mere zaštite.

Berba blitve počinje kada listovi postanu dovoljno veliki za vaše potrebe. Listovi se obično beru dok su još mladi i ne prelaze 30 cm dužine. Možete seći samo spoljne listove ili celu biljku, ostavljajući koren u zemlji da bi se omogućio dalji rast i proizvodnja. S tim u vezi, važno je znati da je blitva vrlo zahvalna biljka te da može lepo da raste više godina ukoliko  je dobro održavate. Ali veliki problem često prave vaši koje obožavaju da se nastanjuju na njenim sočnim listovima koji su izuzetno atraktivni za kolonIje vaši. Na manjim površinama mogu se ručno uklanjati ili pak nakon branja da se listovi operu. Na većim parcelama je to nemoguće, pa je potrebno da se obavi hemisjka zaštita nekim od odgovarajućih insketicida sa kratkom karencom.

Listovi blitve se često koriste kao zamena za spanać u supama, čorbama, salatama i raznim prilozima. Takođe se može koristiti za pripremu pite sa sirom,  ili kao nadev za raviole. Stabljike blitve se mogu seckati i pripremati kao prilog sličan špargli a svi znamo da je blitva osnovni sastojak barenog krompira koji se servira uz ribu.

Uz pažljivu negu i pravilno održavanje, možete uživati u svežoj i ukusnoj blitvi koju sami možete da proizvedete. Bilo da je koristite u svojim omiljenim jelima ili eksperimentišete s novim receptima, blitva je svakako vrlo isplativa, jer na površini od svega par metara kvadratnih može jako lepo da uspeva.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *