CENE POVRĆA PREŠLE SVE GRANICE

Lepo vreme i produžetak sezone nisu uticale da se spuste cene povrća, tako da je paprika prodavana po rekordnoj ceni od 200 dinara za kilogram. Ali nije samo paprikama skočila cena već je rast, u pojedinim slučajevima i do sto odsto, primetan i kod većine povrtarskih vrsta.

Ukoliko upoređujemo cene povrća sa cenama od prošle godine u ovo vreme videćemo da je ova sezona rekordna. Tako d su cene nekog povrća povećane čak i 100%

Povrtari ovako visoke cene opravdavaju lošim vremenskim uslovima, olujama i poplavama koje su oboleželi ovo leto. Većina povrća koje se gaji na otvorenom je propala tako da se mahom iznosi roba proizvedena u zaštićenom prostoru.

Ono što je zanimljivo jeste da su cene povrća tokom proleća bile dosta niže i očekivalo se da kako kreće sezona i jesen da će da padaju. Međutim, desilo se  suprotno a to je njihov porast.

Veliku ulogu u formiranju ovako visokih i možda i nerealnih cena, imaju nakupci koji se ugrađuju i po tri puta dok je cena u otkupu daleko niža. Opet strada proizvođač koji ima ulaganja a o poskupljenju goriva ne vredi ni pričati. Ono poskupljuje a o tome se uopšte ne govori tako da je cena goriva samo jedna karika u lancu vrtoglaviog i sveopšteg porsta cena.

Opet strada proizvođač koji ima ulaganja a o poskupljenju goriva ne vredi ni pričati. Ono poskupljuje a o tome se uopšte ne govori tako da je cena goriva samo jedna karika u lancu vrtoglaviog i sveopšteg porsta cena.

Veliku ulogu u formiranju ovako visokih i možda i nerealnih cena, imaju nakupci koji se ugrađuju i po tri puta dok je cena u otkupu daleko niža.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *