BAKTERIOZE POVRĆA

Evo jednog malo drugačijeg teksta kojim želim da vas informišem o pojavi bolesti na povrću ali gde su izazivači bakterije. Imajte ovo vidu informacije radi jer se bakteriozne bolesti redovno javljaju u gotovo svim zasadima povrća.

U proizvodnji povrća osim standardnih bolesti tipa plamenjače i pepelnice, javljaju se i bakterioze, koje su izuzetno značajne i mogu prouzrokovati velike štete ukoliko se na vreme ne suzbiju. Važno je da znate da su one dominantne i prisutne skoro svake godine a naročito bi trebalo da budete obazrivi ukoliko ste imali ove bolesti u prethodnoj godini.

Bakterioza ima više ali se kao najznačajnije javljaju ove:

Pseudomonas syringae , javlja se uglavnom na rasadu i retko na biljkama u polju.

Pseudomonas syringae pv. Tomato se javlja na paradajzu. Na krompiru se javlja podvrsta Ralstonia (Pseudomonas) solanacearum

Ovo je najpoznatija bakteriozana paradajza  ako se seme direktno  seje. Štete obično nastaju u proizvodnji rasada ali i kasnije usled infekcije plodova. Bakterije se raznose vodom, insektima, i orudjem . Prvi simptomi  su u obliku sitnih tamnomrkih do crnih pega   uovičeni hlorotičnim oreolom.  Ako su više temperature i veća vlažnost  može se pojaviti i bakterijski eksudat. Karakteristični simptomi su na plodovima koji trule i propadaju i imaju neprijatan miris.

Od mera suzbijanja preporučuju se plodored i zdrav rasad.

 Xanthomonas campestris   je još jedna bakterija koja se  javlja  u toku leta naročito kada je vlažno vreme ali pojavu ove bakterije može da pospeši i zalivanje.  Najčešća je na začinskoj paprici i paradajzu, kupusnjačama ali se javlja i na orahu i lešniku.

Clavibacter michiganense subsp. michiganensis bakterija koja izaziva rak paradajza 

 Erwinia carotovora “vlažna trulež”. Najznačajnija na plodovima začinske i konzumne paprike, crnom luku, mrkvi, krompiru, kukuruzu šećercu itd.

Trulež krompira Ralstonia solanacearum

Povoljne temperature za razvoj ove bakterije su 15oC do 27oC i visoka vlažnost. Ova bakterija se širi semenom, vodom za zalivanje.

Osnovna mera suzbijanja jeste profereno sertifikovano seme koje mora biti provereno na granici.

Postoje hemijske mere zaštite ali je jedna od mera i zaštita biljaka od  insekata. Ukoliko dođe do pojave olujnog nevremena praćenog gradom, kada veliki broj biljaka biva mehanički oštećen, tada je obavezno  prskanje kako bi se sprečio prodor bakterije usled otvorenih rana koje su nastale na biljkama.

Branje  plodova trebalo bi obavljati samo kada je suvo vreme i pakovati samo suve plodove. Trebalo bi izbeći svako značajnije oštećenje i lomljenje plodova  a pri pakovanju ne lomiti ih i ne stavljati u džakove .

Erwinia carotovora se javlja na paprici.

Bakterija je pokretna i uglavnom se razvija na plodovim. Sorte horgoške slatke su relativno otporne na ovu bakteriju. Da bi mogla da prođe u plod, oni bi morali da budu oštećeni od insekata ili da budu mehanički oštećeni ( grad )

Kukuruzni plamenac , kukuruzna sovica, muve i puževi  nose u crevima ovu bakteriju  i šire je u polje u kome se nalazi začinska paprika.

Što se suzbijanja bakterijskih bolesti tiče, odlične rezultate daju preparati na bazi bakra ali se moraju koristiti i odgovarajući insekticidi za suzbijanje lisnih vaši i gusenica.

Branje  plodova trebalo bi obavljati samo kada je suvo vreme i pakovati samo suve plodove. Trebalo bi izbeći svako značajnije oštećenje i lomljenje plodova  a pri pakovanju ne lomiti ih i ne stavljati u džakove .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *