DOZREVANJE PARADAJZA NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN

Period je kada paradajza imamo u izobilju i on je jedna od najpopularnijih povrtarskih biljaka jer se jede kao salata ali i kao dodatak mnogim jelima. Naravno tradicionalno se prerađuje za zimnocu i možda je jedan od najpopularnijih poljoprivrednih proizvoda.

Međutim, koliko god da ga ima tokom cele godine, jer nam iz uvoza po marketima stižu neprekidno nove količine , toliko se posebno radujemo ovom koga imamo leti i koji je domaći. Ali kako leto traje i relativno kratko a želimo da i tokom jeseno zadržimo koliko – toliko dah leta, onaj paradajz koji nam nije sazreo, osim za turšiju možemo lako da dozrevamo na jednostavan način.

Potrebno je da odaberete zdrave i što starije plodove paradajza, koje bi trebalo da uberete po lepom i sunčanom danu, jer bilo kakva vlaga onemogućava kvalitetno dozrevanje.

Sve ubrane plodove poređajte u gajbicu i držite u prostoriji koja ima oko 75% vlažnosti vazduha.

Za dozrevanje paradajza važno je da u jednu gajbicu stavite jedan ili više zrelih plodova paradajza. Ovo je važno zbog toga, što zreli plodovi emituju određene materije ( etilen ) koje će uticati na sazrevanje onog koji nije uspeo da sazri na grani.

Pravilno ostavljen zeleni paradajz na suvim i prohladnim mestima može dozrevati sve do Nove godine kada postaje prava poslastica naročito ako je još kao zelen ubran tokom jeseni u vašoj bašti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *