UPOZORENJE!!! STENICA NAPADA LEŠNIK

Lešnik poslednjih godina postaje izuzetno popularan za proizvodnju. Relativno se lako gaji a daje dobar prinos i siguran je otkup.

Inače, lešnik pripada najstarijim biljkama na Planeti i kako kažu neka predanja koristio se za ishranu još u praistoriji i navodno se intenzivno koristio u ishrani mnogo pre otkrića pšenice i njenog gajenja za proizvodnju hleba i brašna.

Danas je nezamenjiv sastojak u konditorskoj industriji i najveću proizvodnju drži Turska koja proizvodi čak 70% svetske proizvodnje a ispod nje je Italija sa 20% proizvodnje. Ostalih 10% čine druge zemlje.

Srbija od nedavno kreće u masovniju proizvodnju lešnika usled potražnje konditorskih kompanija koje su veliki otkupljivač lešnika koji je nezamenjiv sastojak mnogih konditorskih proizvoda ukljulujući čokoladu, kremove, vafle a veliki potrošači su i poslastičari.

Naše podneblje je pogodno za uzgoj jer lešnik traži blaža zemljišta ne previše kisela. Važno je da se prilikom odabira parcele izbegavaju područja sa oštrim mrazevima jer baš i ne podnosi izmrzavanje kada naročito stradaju muške biljke što kasnije svakako dovodi do umanjenja prinosa. Punu rodnost postiže u četvrtoj godini i maksimalna rodnost po drvetu može da ide i do 11 kg lešnika.

Godinama kod nas veliki problem predstavljaju stenice, koje su došle iz Kine i stvaraju velike štete ne samo na lešniku već i na drugom voću.

Suzbijanje ne postoji, jer u našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje stenice. Insekticidi iz grupe piretroida pokazali su dobru efikasnost u suzbijanju ove štetočine ali je njihova primena ograničena u fazama sazrevanja plodova zbog karence, kao i zbog njihovog štetnog dejstva na korisne organizme. Na manjim površinama moguće je mehaničko sakupljanje i uništavanje larvi i odraslih jedinki. U svetu se razvija strategija masovnog privlačenja insekata putem klopki.  

Problem postaje globalni, jer su štete ogromne i kod nas se niko ne oglašava ko bi ponudio odgovarajuće rešenje pa su proizvođači prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju.

Oštećiju plod, koji je neupotrebljiv jer postaje gorak pa nema primenu u proizvodnji čokolade i ostalih kondtorskih proizvoda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *