KIKIRIKI U SRBIJI DONOSI PROFIT.  OD SEMENA DO DOBITI

Kikiriki, mali plod velikog potencijala,nije interesantan za proizvođače u Srbiji. Ali verovali ili ne, može da se gaji i kod nas. Da biste uspešno uzgajali kikiriki u Srbiji, potrebno je razumeti potrebne uslove i korake za postizanje maksimalnog prinosa.

Kikiriki zahteva toplu i sunčanu klimu kako bi se uspešno razvijao. U Srbiji, najbolji uslovi za uzgoj kikirikija nalaze se u južnim regionima, kao što su delovi okoline Leskovca i Vranja. Ali može da se svakako poseje i u Vojvodini mada je greota jer je to podneblje odlično za ratarsrtvo.

Zemljište treba da bude dobro drenirano i peskovito, jer kikiriki ne podnosi višak vlage.

Seme kikirikija možete nabaviti od specijalizovanih prodavaca semena ili putem online trgovina. Važno je izabrati sortu koja je prilagođena klimatskim uslovima Srbije. A sve informacije u vezi toga možete pronaći u literaturi koja je sada potpuno dostupna putem interneta a svaki agronom će vam rado pomoći u savetima, posebno ako ste rešili da krenete u nešto novo što gotovo niko u Srbiji ne radi.

Ulaganja

Početna ulaganja u uzgoj kikirikija uključuju nabavku semena, pripremu zemljišta, sistema za navodnjavanje, i osnovnih alata. Takođe, treba obratiti pažnju na troškove zaštite bilja, kao i radne snage.

Kikiriki se obično sadi u redovima na razmaku od 30-45 cm, a razmak između redova treba biti oko 90 cm. Bitno je održavati stalnu vlažnost zemljišta tokom vegetacije, jer kikiriki zahteva dovoljno vlage za razvoj. Takođe, treba se zaštititi od korova i voditi računa o bolestima i štetočinama. Mnogi ne znaju da je kikiriki izuzetan depo  mikotoskina usled gljivičnih bolesti koji ga napadaju pa se u tom smislu izuzetno mora voditi računa.

Kikiriki se obično bere kada se plodovi razviju, a lišće počne da vene. Plodovi se često kopaju ili se koriste mašine za berbu. Nakon berbe, kikiriki se suši kako bi se smanjila vlaga i sprečila plesan. Nakon obrade, proizvod se može plasirati na tržište domaćim prodavcima, lancima koji prodaju zdravu hranu ili pak putem online prodaje.

Uz odgovarajuće uslove i pažljivu negu, uzgoj kikirikija u Srbiji može biti uspešan i profitabilan. Važno je pridržavati se agronomskih saveta i pratiti promene na tržištu kako biste maksimizirali profit i uspešno plasirali svoje proizvode.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *