BOLESTI I ŠTETOČINE KIKIRIKIJA

Proizvodnja kikirikija može biti usporen usled napada  različitih prouzrokovača bolesti i štetočina. Razumevanje ovih potencijalnih pretnji i pravovremena prevencija može biti ključno za održavanje zdravog useva kikirikija.

Najčešći prouzrokovači bolesti koje napadaju kikiriki

Rđa Lista (Puccinia arachidis): Ova gljivična bolest može izazvati pojavu smeđih pega na listovima kikirikija i smanjiti prinose.

 Virusne infekcije mogu uzrokovati žućenje i kovrdžanje listova, smanjenje prinosa i kvaliteta plodova.

Aspergillus flavus: Ova gljivica posebno u sušnim uslovima, može proizvesti aflatoksine, koji mogu kontaminirati kikiriki i predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi. Uglavnom se ne govori o tome ali kikiriki iz uvoza u većini slučajeva ima aflatoksine ali se ( iskreno nadamo ) da fitosanitarna inspekcija vrši kontrolu uvoza posebno ovako sumnjivih namirnica. Redovna kontrola na prisustvo aflatoksina u plodovima i skladištenje kikirikija na odgovarajući način može smanjiti rizik od kontaminacije.

Fuzarijum (Fusarium spp.): Ovaj gljivični patogen može uzrokovati sušenje i propadanje korena, smanjujući sposobnost biljke da apsorbuje vodu i hranljive materije.

Štetočine koje napadaju kikiriki

  1. Moljac (Stenoma catenifer): Larve ovog insekta se hrane plodovima, uzrokujući unutarnje štete i smanjujući kvalitet plodova.
  2. Grinje (Tetranychus spp.): Ove grinje se hrane sokovima biljaka i mogu uzrokovati žućenje, sušenje i opadanje lišća kikirikija.
  3. Larve žičnjaka se hrane korenom kikirikija, što može dovesti do slabog rasta i smanjenih prinosa.

Prevencija i kontrola

Da biste sačuvali svoj usev kikirikija od ovih bolesti i štetočina, evo nekoliko ključnih koraka:

Pravilno rotiranje useva: rotiranje useva – plodored, može smanjiti prisustvo patogena u zemljištu i očuvati zdravlje kikirikija.

Izbor otpornih sorti: biranje sorti koje su otporne na određene bolesti može smanjiti rizik od infekcija. Ali ovde postoji jedna zamka. Komercijalisti će uvek reći da nude otporne sorte što je laž. Ne postoji biljka koja je otporna ne biljne bolesti, postoje biljke koje mogu biti tolerantne na nekog prouzrokovaća bolesti i da neće u velikoj meri ispoljiti simptome. Ali da su otporne to mogu samo GMO ali to je već neka druga priča.

Pravilna primena hemijskih sredstava može pomoći u kontroli bolesti i štetočina, ali treba paziti  kako bi se minimizirali ostaci na plodovima.

Pravilno zalivanje, đubrenje i uništavanje korova može pomoći u prevenciji i postizanju zdravog  useva.

Kikiriki je posebno osetljiv na stres, pa je važno pratiti vremenske uslove i pravilno navodnjavati kako bi se smanjio rizik od bolesti.

Poznavanje ovih potencijalnih pretnji i primena odgovarajućih mera prevencije i kontrole može pomoći uzgajivačima kikirikija u Srbiji da očuvaju zdrave useve i ostvare uspešan i profitabilan uzgoj.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *