PROIZVODNJA BORANIJE JE ISPLATIV POSAO. EVO ŠTA BI TREBALO DA ZNATE O PRODAJI

Vec smo pisali o gajenju boranije i tome kako da je na ekonomičan način proizvedete. Ali uvek kada imamo nešto u većoj količini, pitamo se, kako to da prodamo? Isto važi i za boraniju.

Prodaja boranije  u Srbiji je prilika koja se pruža poljoprivrednicima, trgovcima, maloprodajama, prerađivačima hrane i restoranima. Boranija je popularna i cenjena povrtarska kultura u našoj zemlji, sa širokom upotrebom u ishrani, a posebno tokom letnjih meseci. Ključ uspešne prodaje boranije leži u razumevanju tržišta, identifikaciji potencijalnih kupaca i prilagođavanju ponude njihovim potrebama.

Kod nas se boranja za razliku od pasulja koji je iz iste porodice, proizvodi na većim površinama i već smo pisali o gajenju boranije u plasteniku. Sada dajemo savet o tome šta bi trebalo da znate ukoliko odlučite da krenete u ovu proizvodnju.

Tržišna potražnja za boranijom u Srbiji je konstantna, posebno u sezoni kada je ovog povrća ima u izobilju. Potrošači cene boraniju zbog njenog ukusa, hranljive vrednosti i mogućnosti za raznoliku pripremu. Potražnja dolazi od različitih segmenata tržišta:

Veliki maloprodajni lanci: Lanac supermarketa i trgovinskih lanaca su značajni kupci boranije. Ovi lanac često traže konstantnu i pouzdanu nabavku svežeg povrća. Uspostavljanje saradnje sa ovim lancima može biti korisno za proizvođače boranije koji mogu osigurati konstantan snabdevanje i zadovoljiti visoke standarde kvaliteta. Nedostatak u trgovini sa velikim lancima je što novac dobijatena odloženo, prodajna cena se snižava kako bi i trgovci nešto zaradili ali kada dođe rok za plaćanje po pravilu vam na račun stiže velika suma novca u zavisnosti od isporučene količine.

Ali sa malim količinama nemate šta kod njih da tražite pa je sledeća stepenica lokalna pijaca.

Lokalne  pijace su još jedan značajan kanal za prodaju boranije. Potrošači često biraju da kupe povrće direktno od proizvođača na ovim mestima, ceneći svežinu i mogućnost da podrže lokalne proizvođače. Prisustvo na pijacama može omogućiti direktnu interakciju sa kupcima i bržu prodaju i što je najvažnije, dobijate direktan novac odmah bez odlaganja što je svakako prednost.

Nedostatak  ovakvog plasmana boranije je što su restorani relativno mali potrošači i nisu im potrebne velike količine ali prednost je što su redovni kupci jer imaju stalnu potražnju za boranijom tokom cele godine bez prekida.

Prerađivači hrane: Proizvođači konzervirane ili smrznute hrane takođe su potencijalni kupci boranije. Boranija se često koristi u konzerviranju ili zamrzavanju kako bi se omogućilo da bude dostupna tokom cele godine. Ovi prerađivači su zainteresovani za veće količine boranije i moguće su dugoročne poslovne saradnje.

Cena boranije varira u zavisnosti od faktora kao što su sezona, kvalitet, sorta, region i kanal prodaje. U sezoni kada je boranija sveža, cena obično ima tendenciju da bude niža zbog veće ponude. Međutim, u vansezoni, kada je boranija manje dostupna, cene mogu biti više.

U zaključku, prodaja boranije u Srbiji ima različite potencijalne kupce. Razumevanje njihovih potreba, konstantan kvalitet, prilagođene ponude i istrajnost u isporuci su ključni faktori za uspešan plasman boranije na tržištu. Razvoj dugoročnih poslovnih odnosa sa kupcima može dovesti do stabilnog prihoda i uspešnog poslovanja u oblasti proizvodnje boranije u Srbiji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *