SUŠA I OČUVANJE VODE U VOĆNJAKU

Možda ovaj tekst postavljamo u vreme kada nije odgovarajući, jer imamo i previševlage ove sezone ali i neveremena, ipak nije loše da se obavestimo jer kako klimatolozi najavljuju promena klime je u toku i svakako da nam predstoje duga , sušna i topla leta.

Klimatske promene donose izazove, ali uz odgovarajuće strategije, možemo uspešno upravljati ovim problemom.

Važno je razumeti kako eventualna suša utiče na prinos voćnjaka u regionu Srbije i kako se u tom slučaju primenjuju  efikasne tehnike kako bismo očuvali dragocenu vodu i maksimizirali prinose.

Suša, posebno u Srbiji, može dramatično smanjiti prinos voćnjaka, dovodeći do gubitaka i finansijskih teškoća za voćare. Da bismo se nosili s ovim izazovom, moramo primeniti tehnike koje će nam omogućiti da efikasno upravljamo vodom i pravilno negujemo svoje voćke. Evo nekoliko ključnih koraka koje bi trebalo da primenite.

Navodnjavanje

Efikasno navodnjavanje je od suštinskog značaja. Proučite potrebe vaših voćnih zasada i prilagodite raspored zalivanja u skladu sa tim.

Sistem kap po kap je postao “ osnovna oprema “ koji omogućava precizno doziranje vode direktno do korena biljaka, smanjujući gubitak vode usled isparavanja. Ukoliko podižete voćnjak obratite pažnju da li u blizini imate neki izvor vode tipa reke, potoka ili pogodno mesto gde možete iskopati bunar. Takođe u poslednje vreme se savetuje i izgradnja  cisterni gde se sakuplja kišnica tokom perioda intenzivnih padavina i ta voda se može iskristiti za zalivanje.

     Mulčiranje

Korišćenje mulča oko stabala ima dvostruku korist. Ograničava isparavanje vlage iz zemljišta, čime se smanjuje potreba za zalivanjem. Takođe, sprečava rast korova koji bi inače konkurisali voćkama za vodu.

Zemljište i kompost

Zdravo zemljište zadržava vodu bolje. Redovno dodavanje komposta poboljšava strukturu zemljišta, omogućavajući mu da zadržava vlagu i hranjive materije koje su potrebne voćkama.

Pravilna nega voćaka

Orezivanje, zaštita od bolesti i štetočina, kao i pravilno đubrenje, čine voćke otpornijim na stresne uslove poput suše. Zdrave biljke bolje će se nositi sa smanjenim prilivom vode.

Korišćenje otpornih sorti

 Istražite sorte voćaka koje su otpornije na sušu. Ove sorte su evoluirale da se bolje nose sa nedostatkom vode i često daju zadovoljavajuće prinose čak i u sušnim uslovima.

Pravilno planiranje

 Unapred planirajte svoje aktivnosti. Pratite vremenske uslove, sezonske kretanje padavina i klimatske trendove kako biste mogli da pravovremeno reagujete na eventualne sušne periode.

Očuvanje vode u voćnjaku nije samo pitanje prinosi, već i dugoročna održivost vaše proizvodnje. Kombinovanjem ovih tehnika, možete minimizirati negativne efekte suše i osigurati stabilan priliv prinosa iz vašeg voćnjaka. Važno je da se stalno informišete o najnovijim tehnikama i prilagodite se promenama, kako biste ostali konkurentni i uspešni u voćarskom poslu, čak i u uslovima sve češćih potencijalnih sušnih ciklusa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *