ISKORISTITE SVOJU NJIVU ILI PLAC ZA GAJENJE LEKOVITOG BILJA I ČAJA KAKO BI OTVORILI VRATA IZUZETNOJ ZARADI.

U klimatskim uslovima Srbije, gajenje određenih biljnih vrsta za čaj može doneti izuzetno zadovoljstvo ljubiteljima biljaka i prirode, ali istovremeno i stvoriti izvor dobre redovne ili dopunske zarade.

Srbija ima odgovarajuće agroekološke uslove za gajenje raznih biljnih vrsta koje su idealne za pripremu osvežavajućih i lekovitih čajeva. Biljke poput kamilice, nane, kantariona, hajdučke trave, lavande, žalfije, nevena,  šipurka itd uspevaju na raznim terenima širom zemlje, a njihova upotreba u čajevima je sve traženija.

Osim gore navedenih biljaka, možete razmisliti i o gajenju matičnjaka, hibiskusa, šumskih jagoda, koje takođe odlično uspevaju u klimatskim uslovima Srbije. Raznolikost u proizvodnji lekovitog bilja gde mislimo na čajeve, proširuje vašu ponudu, umanjuje rizik od gubitka prinosa i omogućava da se prilagodite promenama na tržištu.

Nemojte se više grčevito držati za proizvodnju maline, kupine, jagode, ili bilo koje druge biljne vrste, posebno ako iz godine u godinu trpite poraze i pad cena i borbu sa konkurencijom. Lekovito bilje i čajevi imaju tražnju a cena koju postižu nije zanemarljiva.

Koliki su troškovi i gde je ekonomska dobit?

Naglasak na organskim metodama uzgoja je ključan. Ovo je ne samo zdravstveno korisno, već i ekološki odgovorno, što je sve više cenjeno od strane potrošača. Izbegavanje upotrebe hemijskih sredstava i đubriva, doprinosi kvalitetu proizvoda i očuvanju okoline.

Uzgajanje lekovitog bilja poput kamilice, nane, kantariona, hajdučke trave, lavande i šipurka na ovakvoj parceli ima potencijal da ostvari solidan prihod. Pretpostavimo da će prinos ovih biljaka na 30 ari biti oko 300 kg suvog biljnog materijala.

Početna investicija će se uglavnom sastojati od nabavke semena ili sadnica, pripreme zemljišta, sistematske obrade parcela, sistema navodnjavanja (ako nije već postojeći), kupovine neophodne opreme i resursa za pravilno održavanje biljaka. Realistično, ova početna investicija može biti između 50.000 i 100.000 dinara što uopšte nije mnogo zar ne!?

Projektovana dobit se može računati tako da se ukupan prinos (300 kg) pomnoži sa cenom po kilogramu suvog biljnog materijala. Pretpostavimo da cena suvog biljnog materijala varira od 500 do 800 dinara po kilogramu, u zavisnosti od vrste lekovite biljke i kvaliteta.

Dakle, ako uzmete prosečnu cenu od 650 dinara po kilogramu i pretpostavimo da ostvarite prinos od 300 kg suvog biljnog materijala, to bi iznosilo 195.000 dinara. Oduzmemo li početnu investiciju, ostvarujete profit u rasponu od 95.000 do 145.000 dinara,za parcel od samo 30 ari a ova cifra može biti još veća ukoliko imate veće površine, cena suvog biljnog materijala bude viša ili ukoliko se uspešno prodaju dodatni proizvodi poput čajnih mešavina, svežih biljaka ili organskih esencijalnih ulja što spade u preradu a gotov proizvod uvek ima višu cenu. Dakle mogućnosti ima ostalo je na vama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *