GAJENJE DUDA. SLADAK POSAO SA VELIKIM MOGUĆNOSTIMA ZA DOBIT

Ako imate sreću da posedujete dud u svom dvorištu, imate ne samo dobru hladovinu tokom leta, već i priliku za unosan posao. Dud, taj skromni voćni dragulj, može se pretvoriti u značajan izvor profita ukoliko se pametno iskoristi. Evo kako da to postignete i pritom izvučete maksimum iz svojih stabala duda, sa konkretnim smernicama za tržište u Srbiji.

Dud kao investicija može se isplatiti, posebno ako razmotrimo tržišnu potražnju za ovim voćem. On je biljka koja raste i u gradovima. Plodonosi svake godine  i ako bolje pogledate na pijacama ne postoji tezga gde možete da kupite dud i ako  je veoma cenjen u ishrani i sve više se koristi u raznim proizvodima, poput džemova, sušenih plodova, sokova, pa čak i u farmaceutskoj industriji zbog svojih lekovitih svojstava. Domaće tržište za svežim ili suvim plodovima ili čak proizvodima od duda (poput džemova i rakije) ima konstantnu potražnju, naročito zbog sve većeg interesovanja za zdravu ishranu i prirodne proizvode.

Kako bi se bolje razumela potražnja, važno je istražiti tržište i razmotriti koji proizvodi od duda su najtraženiji pa se onda bacite na posao i ukoliko se traže prerađeni plodovi inda ih prerađujte. I sigurno ćete biti jedini koji će na tržište da izbace nešto novo a kvalitetno. Važno je istači da ako ste sami na tržištu diktirate cenu jer nemate konkurenciju.

Komercijalni uzgoj duda u Srbiji je jedan od potencijalno profitabilnih poslova, ali za uspeh je neophodno usmeriti se na  neka početna ulaganja koja se brzo mogu isplatiti. Troškovi mogu varirati u zavisnosti od veličine površine koju planirate da posvetite dudu, nabavke sadnica, sistema za navodnjavanje, obrade zemljišta, đubrenja, i održavanja. Za početak, možete uložiti iznos u rasponu od 50.000 do 100.000 dinara. Ali čak i to ne morate. Novi Beograd je recimo gradska sredina gde ima na stotine stabala samorastućeg duda starog nekoliko decenija. Beli i crni dud rađaju svake godine i eto ideje da samo sakupite plodove koji su sazreli sami od sebe. A ako raste u najurbanijem delu Beograda sigurno ga ima još i više i u drugim gradovima širom Srbije.

Prinosi  duda zavise od brojnih faktora, uključujući starost stabala, agrotehniku, kvalitet zemljišta i klimatske uslove.

I važno je da znate da je možda jedina biljna vrsta koja ne zahteva ama baš nikakvu hemijsku zaštitu jer  pored nekih napada štetočina, starije stablo može da da od 50 do 100 kg svežih plodova.

Sorte duda igraju ključnu ulogu u uspehu ovog biznisa. Odabir pravih sorti značajno utiče na prinos, kvalitet plodova i tržišnu vrednost. Sorte poput crne more, morača i drugih, mogu doneti odlične rezultate. Pravilna selekcija sorti uz obzir na lokalne uslove i potražnju na tržištu je presudna.

Najvažniji deo. Prodaja i zarada.

Prvi korak je razumevanje tržišne potražnje za dudom. Jedan od mogućih puteva ka profitu je prodaja svežeg ili suvog duda na lokalnom tržištu. Potencijalni kupci u ovom slučaju su pijace, prodavnice zdrave hrane, restorani koji preferiraju lokalne proizvode, kao i pojedinci koji cene domaće voće. Cena za kilogram svežeg duda može se kretati od 150 do 300 dinara, u zavisnosti od sezonske ponude i tražnje. Suvi dud može se prodavati po ceni od oko 500 do 800 dinara za kilogram.

U kontekstu izvoza, dud može biti zanimljiv proizvod. Ukoliko se uzgoj duda organizuje na većim površinama i sa fokusom na visok kvalitet plodova, otvaraju se mogućnosti za izvoz na strana tržišta, posebno u zemlje gde je dud manje prisutan. Ovde je bitno zadovoljiti kriterijume kvaliteta i bezbednosti hrane koji su često postavljeni za izvozne proizvode.

Dodatna mogućnost za zaradu je prerada duda. Proizvodnja džemova, sirupa, čajeva, rakije ili sušenih plodova može dodatno povećati vašu dobit. Proizvodi od duda se sve više cene na tržištu, posebno zbog njihovog prirodnog i zdravog profila. Ovi proizvodi mogu biti plasirani na lokalnom nivou ili prodavani putem online platformi, kao i na sajmovima zdrave hrane i tradicionalnim manifestacijama.

Učestvujući u komercijalnom uzgoju duda, sa jasnom strategijom za lokalno tržište, preradom, ili čak razmišljanjem o izvozu, možete postići solidan profit. Ključno je razumeti svoje potencijalne kupce, pratiti tržišne trendove i osigurati kvalitet svojih proizvoda. Uz pažljivo planiranje i posvećenost, vaši dudovi mogu postati ne samo lep ukras u dvorištu, već i prava mala “zlatna grana” za vaš budžet.

Važno je napomenuti da profit od proizvodnje duda može biti značajan, naročito na duži rok. Iako je početno ulaganje potrebno, uz pravilnu agrotehniku, dobar marketing, pažljivu selekciju sorti, i praćenje tržišta, dud može postati uspešan biznis.

U ovom poslu, strpljenje i upornost su ključni faktori.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *