KAKO DA ZARADITE OD PROIZVODNJE CVEĆA?

Zarada od proizvodnje cveća može biti izuzetno isplativa ukoliko se pravilno planira i ako se uzme u obzir sezonski faktor i raznovrsnost proizvoda. Zarada je olakšana i ako se proizvodnja usmeri ka ciljanim tržišnim segmentima odnosno ukoliko se proizvodnja uredi tako da u ponudi imate cveće cele godine a ne samo tokom prolećno letnje sezone čime omogućejete sebi da  radite jedan lep i kreativan posao koji  može da vam donese i značajnu finansijsku dobit.

Proizvodnja cveća započinje odabirom odgovarajućih cvetnih sadnica i odlukom o tome koje vrste cveća želite da gajite. Raznovrsnost je ključ, kako biste se prilagodili potrebama lokalnog tržišta. Baštensko cveće je posebno popularno, jer mnogi ljudi žele da urede svoje dvorište ili terasu. Zbog toga je potrebno da već tokom zimskih meseci krenete sa proizvodnjom kao bi bili spremni za proleće.

Ukoliko ste početnik evo ključnih saveta!

Važno je razumeti lokalno tržište cveća. Istražite potrebe i želje kupaca u vašem regionu. Proučite koje vrste cveća su najtraženije, kada je najviša cvetna sezona, i koje posebne vrste mogu biti profitabilne. Na primer, sezonsko cveće može doneti dobar prihod tokom prazničnih perioda i posebnih događaja.

Online prodaja cveća je sve popularnija. Cvetna prodavnica na internetu omogućava da vaši proizvodi budu dostupni širem krugu potencijalnih kupaca. Ovde je bitno imati kvalitetne fotografije i dobar opis proizvoda. Komercijalni uzgoj cveća, posebno ako uključuje proizvodnju na većim površinama, može biti izazovan, ali i visoko isplativ ukoliko se pravilno organizuje. Ukoliko se odlučite za ovakav tip prodaje potrebno je da imate I odgovarajuće vozilo kojim ćete dopremiti cveće do adrese kupca.

Naravno, postizanje profita od proizvodnje cveća zahteva i pravilno upravljanje troškovima, efikasnu agrotehniku, i posvećenost održavanju biljaka u dobrom stanju. Uz odgovarajući marketing, kvalitetne proizvode i usluge, i razumevanje potreba tržišta, proizvodnja cveća može postati izuzetno uspešan posao koji donosi zadovoljstvo i materijalnu korist.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *