TAJNE PROFITABILNE PROIZVODNJE BORANIJE U PLASTENIKU

I ako je koncept proizvodnje boranije nepromenjen decenijama, evo par saveta kako da se boranija gaji u zaštićenom prostoru ( plasteniku ) koji po pravilu ne zauzima više od 300 kvadrata a taj jedan plastenik je sasvim  dovoljan je za početak

Gajenje boranije u plasteniku u Srbiji donosi značajne prednosti i smanjuje troškove proizvodnje  posebno ako se primenjuje pristup koji kombinuje biološku zaštitu, optimalno navodnjavanje, pravilno upravljanje agroekološkim uslovima, pronalaženje tržišta koga ima i maksimiziranje ostvarene dobiti.

Biološka zaštita je ključna za smanjenje upotrebe pesticida i očuvanje ekosistema plastenika. Uvođenje korisnih insekata – predatora  koji kontrolišu bolesti omogućava prirodno održavanje ravnoteže i smanjuje potrebu za hemijskim sredstvima. Dodatno, pažljiv odabir sorti boranije koje su manje podložne bolestima i manje su atraktivne štetočinama dodatno doprinosi efikasnoj biološkoj kontroli. Ali ovde bi dodali jedan savet, a to je da dobro povedete računa prilikom odabira sorti boranije. Rukovodite se time da tržištu ponudite nešto novo i drugačije, osim klasične žute olovke, puterice ili zelene boranije. Istovremeno, trgovački je trik da je jedna sorta više a druga manje osetljiva na bolesti. To pre svega nije tačno i sve su manje više jednako osetljive, razlika je samo u tome koliko ćete se posvetiti negovanju vašeg zasada pa će s tim u vezi biti manje ili više štetočina i bolesti.

Smanjenje troškova proizvodnje je sledeća karika u lancu ostvarenja dobiti i  postiže seraznim strategijama. Pravilna rotacija useva u plasteniku smanjuje nakupljanje štetočina i bolesti u zemljištu, čime se smanjuje potreba za pesticidima. Kvalitetno planiranje i upravljanje resursima, uključujući optimalno korišćenje vode i đubriva, takođe doprinosi smanjenju troškova. Ako biološka borba protiv štetočina ne donese zadovoljavajući rezultat, upotrebićete manje količine hemijskih sredstava i to samo ukoliko je potrebno.

Agroekološki uslovi su ključni za uspešno gajenje boranije u plasteniku. Redovno praćenje mikroklimatskih faktora, vlažnosti, temperature i svetla omogućava prilagodljivost na promene i blagovremeno reagovanje. Održavanje optimalnih agroekoloških uslova omogućava bolji rast i razvoj biljaka, što direktno utiče na kvalitet i prinos boranije.

Navodnjavanje igra ključnu ulogu u ostvarivanju profita. Efikasni sistemi navodnjavanja omogućavaju ravnomerno snabdevanje biljaka vodom, sprečavajući sušu i poboljšavajući prinos. Takođe, pametno upravljanje navodnjavanjem pomaže u smanjenju troškova kroz optimalno korišćenje vode.

Pronalaženje tržišta za boraniju je od suštinskog značaja. Povezivanje s lokalnim prodavcima, restoranima ili distributerima može otvoriti nove prilike za prodaju. Dodatno, razmatranje mogućnosti za izvoz ili učešće na lokalnim pijacama može proširiti tržište i povećati dobit.

Ostvarena dobit kroz gajenje boranije u plasteniku je rezultat efikasne primene svih navedenih mera. Kombinovanje biološke zaštite, smanjenja troškova proizvodnje, optimalnih agroekoloških uslova, pravilnog navodnjavanja i aktivnog pronalaženja tržišta stvara održiv poslovni model. Uz pažljivo planiranje, kontinuiranu edukaciju i inovativne pristupe, poljoprivrednici mogu ostvariti značajan profit i doprineti razvoju održive poljoprivrede u Srbiji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *