NAVODNJAVANJE KROMPIRA

Krompir je najpopularnija povrtarska biljka u celom svetu, tako da ne postoji kuhinja na planeti koja nema u svojim jelima neko jelo od krompira. 

Krompir je biljka umereno vlažnog podneblja, i pri nedostatku vode dolazi do smanjenja prinosa i kvaliteta krtola. Tako da imate u vidu koliko krompir voli vodu pa ga je potrebno navodnjavati u slučaju da nema dovoljno padavina. Ako su padavine neravnomerno raspoređene takođe treba navodnjavati. Od količine vlage direktno će zavisiti ostvareni prinos.

Kod nas se inače slabo navodnjava i malo je njiva kje imaju urađene sisteme za navodnjavanje.

U praksi se često dešava da zbog nepravilnog i neblagovremenog zalivanja dolazi do vrlo izraženih deformacija i prorastanja krtola, pa iako je prinos visok, krtole su deformisane pa nisu atraktivne za kupovinu.

U navodnjavanju krompira primenjuju se različiti načini i sistemi: gravitaciono između bankova, orošavanjem i sistemima kap po kap

Za gravitaciono navodnjavanje odnsno između bankova, potrebna je ravna parcela i velika količina vode, 40-50 l/m² za jednu zalivnu normu.  Nedostatak ovakvog načina zalivanja je pojava erozije i urušavanja banka i „otkrivanja krtola“ koje brzo pozelene jer se voda kreće od jednog do drugogo kraja.  Ovakvim načinom lako se prenose bakterijiska oboljenja krompira pa se  ovaj način koristiti kada ne postoje druge mogućnosti.

Orošavanjem uz pomoć različitih tehničkih rešenja vrši se distribucija vode po celoj površini parcele pri čemu se kvase i biljka i zemljište.  Nedostatak ovog tipa zalivanja je da dovodi do stvaranja odličnih uslova ( usled kvašenja cele biljke )  za razvoj bolesti krompira, posebno plamenjače, pa je neophodno blagovremeno pred zalivanje vršiti preventivnu zaštitu.

Kap po kap je sistem za navodnjavanje novijeg datuma. Glavna prednost ovakvog načina navodnjavanja jeste efikasnost primene vode. Uštede u odnosu na klasičan sistem sa rasprskivačima kreću i do 40 %, što posebno dolazi do izražaja u uslovima nedostatka vode za navodnjavanje. U navodnjavanju krompira se koriste trake za jednokratnu upotrebu sa različitim tehničkim rešenjima emisije vode. Trake za navodnjavanje mogu se postavljati na površini zemljišta ili se mogu plitko postaviti u zemljište. Ovim tipom navodnjavanja se  obezbeđuje  optimalno prisustvo vode i vazduha tokom celog vegetacionog perioda samo u banku gde se formiraju krtole. Ovaj sistem omogućava osim navodnjavanja,  preciznu  primenu optimalne količine vodorastvorivih đubriva kao i sredstva za zaštitu od štetočina .

Nakon ovih redova siguirno ste sami zaključili da proizvodnju krompira ne bi trebalo počinjati ukoliko nemate razvijen sistem za navodnjavanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *