MALTA ZA POČETNIKE

Ma koliko da mi se generalno nije dopala, Malta ipak ima neku vrstu magije tako da ne mogu baš da se zakunem da se ne bih vratio. Na Malti ima puno Srba koji rade po restoranima ali i drugim ustanovama ukoliko su visokoobrazovani ali veći deo radi ilegalno, što za posledicu vuče da ukoliko odlazite kao turista ili samostalno, moraćete da na carini pokažete rezervaciju hotela ili pozivno pismo sa kopijom lične karte domaćina kod koga idete.

Ovo zna da stvara malo glavobolje posebno ako idete u goste kao ja ali kako smo sleteli sa velikim zakašnjenjem a carinici jedva čekali da odu kući da spavaju, niko nas ništa nije pitao. Mada sam ja imao sve šta je potrebno za bezbedan i neometan prelazak.

Ono što je mene posebno fasciniralo je arhitektura koja je spoj evropske i orijentalne. A kako sam bio gost lokalnog domaćina video sam one oblasti koje su retko na mapi obilaska običnih turista.

Marsahlok je malo ribarsko mesto. Ima luku i more koje, ( gle čuda ) miriše slično kao Jadransko. To je staro ribarsko naselje i ribarstvo je posao kojim su se porodice bavile generacijama. I Marsahloku možete da šetate do mile volje, da se cenkate na lokalnoj pijaci gde se prodaju razni suveniri i tipični predmeti izrađeni ručno gde prednjače prekrivači za stolove a osim toga možete da birate restoran ili kafić u kome ćete da uživate.

I ma koliko da Malta ima daleko veće i atraktivnije delove, meni je ovaj ( da kažem gradić ) posebno privlačan. Povezan je sa lokalnim selom gde se gaji loza pa je idelana spoj za razne kulinarske đakonije. Riba i morski specijaliteti su ono što ne smete da preskočite.

Moj domaćin je dao meni na volju da biram restoran gde ćemo da klopamo, te sam odabrao onaj koji mi se vizuelno najviše dopao. Naravno, kako nemam običaj da pamtim imena kafića i restorana ( sem onih koji me baš oduševe ) nisam ni ovom ali sečam se da ima starinske stolice i baš je ličio na pravi starinski ribarski. Ako vam išta ovaj opis znači.

Osblje je jako ljubazno ali sam primetio da će jedan da vas dočeka i odvede do stola, drugi će da vam donese meni i primi porudžbinu, treći će da vam donese piće a četvrti da naplati. Usput izređaće se još nekoliko njih da vam donesu svežu ribu koju će spremiti za vas a koju vi birate. Usput dok pijuckate piće i uživate u pogledu šanker i dvojica konobara će međusobno pričati na srpskom a iz kuhinje će se javljati kuvarica koja će im sa izraženim bosanskim akcentom nešto dobacivati. I srpski ćete čuti na svakom koraku, što od turista što od Srba radnika.

Inače na Malti sam probao i najukusnije kolače. Preporučujem lokalne dezerte: kasata i kanolorikota pri čemu je original iz Palerma ali će Maltežani reći da je njihov original. I naravno torta od šargarepe pa još vegetarijanska je definitivno nešto najlepše što sam imao prilike da probam.

Porcije su velike ali i skupe. Cena parčeta torte ili kolača je 5 evra, kugla sladoleda je oko 2 evra a ručak za dve osobe (ali da ne žalite ) i jedete neku vrstu orade, hobotnicu u belom luku, dve vrste predjela sa pola litre vina, platićete oko 100 evra naravno sa napojnicom.

I da vas upozorim da inače na Malti nije jeftino, izuzetno je skupa i ako im se recimo cena goriva nije menjala 10 godina. Pa je litar benzina oko 1,34 evra a dizela 1,21 evro.

Prosečna plata intelektualaca je od 1.500 do 2000 evra a cene nekretnina skupe kao i kod nas. Raskošni stanovi a mahom su svi takvi, vrede i po nekoliko miliona i osim domaćih kupuju ih i stranci.

Inače šetajući i vozeći se , pitao sam se gde se ovaj narod uopšte kupa, jer plaže gotovo da i nema. Gradić Marsaskada ima par plažica sa kafićima i bespravno podignutim naseljem na obali. Počelo je tako što je prvi koji je došao uzurpirao komad državnog zemljišta tik uz obalu i sklepao nekakvu udžericu. Njegov primer su sledili drugi pa u međuvremenu država napravi grešku i pusti im struju i vodu i danas imaju najveće divlje naselje na državnom zemljištu na atraktivnoj lokaciji gde je država upala u pat poziciju jer prosto ne zna kako da reši ovaj problem. Eto EU i nerešena pitanja bespravne gradnje.

Ja sam odseo u delu koji se zove Mosta, vrlo lep polurezidencijalni kraj sa malim ( prizemlje plus sprat ) kućama koje su meditarensko orijentalne. Inače Mosta ima veliku crkvu ( bazilika posvećena presvetoj Bogorodici ), Rotunda koja je treća po veličini gde se nakon večernje mise drže razne propovedi i debate na mnoge teme iz svakodnevnog života sa sve muzikom koju izvodi neki od umetničkih orkestra koji se angažuje za tu priliku. Tokom takvih dešavanja fotografisanje je zabaranjeno.

Mdina , Valeta i da ne nabrajam dalje su poslovno turistički delovi koji sijaju u svoj raskoši arhitekture. I zaista obilje restorana, crkava, šetališta i vidikovca pruža puno toga.

Podvlačim još jednom, Maltežani su jako ljubazni i susretljivi. Gradski prevoz je odlično organizovan, karta koju kupujete kod vozača košta 2 evra i možete da je koristite i za druge autobuse ukoliko presedate jer važi 90 minuta.

Mlađi su malo ekstremniji i većina je istetovirana do neprepoznatljivosti ali sve to čini da je Malta jedna šarmantna i ljupka zemlja koja možda ne osvaja na prvi pogled, ali svakako vredi svaki potrošeni sat vašeg putovanja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *