KADA JE KIŠA I POVEĆANA VLAŽNOST VAZDUHA IZBEGAVAJTE KUPOVINU

Pogledajte šta sve nosi kišno vreme i vlaga u vazduhu kada je poljoprivreda u pitanju.

Mnogi ne znaju da uporne kiše i velika vlaga u zemljištu i vazduhu stvaraju odlične uslove za napredovanje u bujanje biljaka što automatski omogućava i odličan prinos na kraju sezone jer sve biljke vole vodu i ne podnose sve jednako sušne periode.

Ovog proleća i leta imamo baš takvo vreme koje obiluje padavinama i one pozitivno deluju na sav biljni svet.

Ali, isto tako, vlaga i kiša stvaraju i odlične uslove za napad i bujanje gotovo svih prouzrkovača bolesti pa oni koji imaju velike zasade voća i povrća muku muče sa suzbijanjem bolesti i štetočina.

Vlaga je odlična za napade prouzrokovača bolesti tipa pepelnice, plamenjače, sive truleži, čađave krastavosti, fuzarijuma klasa pšenice i da ne nabrajam dalje.

Istovremeno pogodni su uslovi i za razmnožavanje insekata i polaganje jaja iz kojih se kasnije pile larve ( gusenice ) koje nanose ozbiljne štete. Tu su naravno i kolonije vaši, grinje a naročito nematode kojima naročito pogoduje vlaga u zemljištu.

Dakle idealni uslovi za sav živi svet na Planeti jer u ovakvim uslovima sve buja i raste.

Ali šta je poenta ovog teksta?!

U ovakvim uslovima u komercijalnoj proizvodnji na većim a svakako i na manjim površinama, kreće se sa intenzivnom zaštitom bilja i prskanjem, jer je to jedini način da se spreči pojava i dalji napredak biljnih bolesti i štetočina.

Tako da kada odete na zelenu pijacu nemojte da verujete trgovcima koji će vam reći da su njihovi proizvodi neprskani. Prskani su još kako i to apsolutno svi.

Jagode i trešnje, borovnice i maline u ovakvim uslovima napada siva trulež i preporuka je da se tretira uvek nakon kiše.

Breskve, kajsije i ostalo voće osim sive truleži napada i čitav niz insekata zbog kojih je opet neminovna upotreba hemisjkih sredstava.

Isto važi i za povrće. U ovom periodu paradajz i krastavac dolaze iz plastenika i tu se opet koliko toliko kontrolišu uslovi pa ima manje bolesti ali vaši i grinje su veći problem pa se i tu prska ali neuporedivo manje nego kada je voće u pitanju.

Kornišoni su recimo najprskanija povrtarska kultura i prepuni su hemije naročito kod onih proizvođača koji ne vode računa o karenci a takvih  na žalost ima, jer se sve svodi na prodaju i sticanje zarade.

Kupus, krompir, paprika isto se prskaju preko svake mere naročito u ovakvim uslovima povećane vlažnosti. Jer se od bolesti javljaju plamenjača krompira a od štetočina krompirova zlatica, bela leptirasta vaš i kupusni moljac na kupusu kao najčešće.

Ono što ohrabruje u ovakvoj situaciji je da su preparati koji se koriste neškodljivi za ljude ukoliko se primenjuju u propisanim dozama i ukoliko se poštuje karenca. Na žalost kod nas se kontrola vrši samo u velikim hipermarketima koji imaju zakonsku obavezu da kontrolišu na ostatke pesticida svo voće i povrće koje prodaju, dok zelene pijace ( gde se nabavlja roba u veleprodaji na kvantašima ) nemaju ama baš nikakvu kontrolu tako da je sve na savesti proizvođača i trgovaca.

I još nešto za kraj. Ovo nije slučaj ove godine već uvek kada je ovakvo vreme. Pa kao što možete i sami da zaključite, preživeli smo!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *