UGROŽENA PROIZVODNJA LEŠNIKA U SRBIJI USLED INVAZIJE STENICA

Nema osobe koja živi ili u gradu iili na selu a da nije primetila invaziju smrdibuba koje ulaze u kuće i stanove i ostala skrovita mesta. Ovi insketi pripadaju porodici stenica i velike su štetočine u povrtarstvu i ratarstvu. Danas je opisano nekoliko vrsta koje pripadaju takozvanoj grupi pentanomida jer im telo oblikom podseća na petougaonik.

Godinama unazad prave  velike štete  u proizvodnji lešnika, pa je po nekim navodima Ferero, odluičio da se povuče iz Srbije jer su uočene velike štete na leski koju je prouzrokovala najraširenija vrsta stenice Halyomorpha halysšarena stenica, koja osim leske napada i povrće, voće ali i žitarice tipa soje i pšenice.

U Srbiju je došla iz Rumunije preko Vršca gde su uočene prve štete odakle se širila dalje. Ovo je nova vrsta, nema prirodne neprijatelje pa se nekontrolisano širi.

Osim ove stenice, prisutne su ostale gde je najpoznatija zelena stenica.

Tipično za njih je da ostavljaju izuzetnno neprijatan miris ukoliko se uhvate, čime odbijaju potencijalne neprijatelje. Obično, kada uoče opasnost prave se mrtve, što olakšava njihovo uništavanje jer se mogu lako pokupiti.

Tokom jeseni ulaze u  zatvorene prostorije jer  traže mesta za prezimljavanje, neko toplo i skrovito mesto pa je zbog toga postala velika napast jer ulazi u stanove i kuće gde je toplo. Nije opasna za čoveka, ne može da ujede niti ubode, ali je svakako dosadna i neprijatna pa ljudi prave paniku. Po nekom verovanju, navodno ako se primeti da je ušla u stan, to znači da nam sledi novac jer je po verovanju simbol novca.

Da li nam zaista sluti neke pare ili dolazi da bi prezimila, tek, u našim stanovima je baš ima, pa sami procenite kako ćete se protiv nje boriti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *