ZOVA – NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA BILJKA

Za zovu važi niz predrasuda koje su prvenstveno vezane za njena lekovita svojstva jer su mnogi osporavali tvrdeći da je šatviše i opasna pa i otrovna.

Razlog je verovatno zbog toga što cvetovi zove imaju teži i jači miris koji opija pa se usled toga pogrešno tumači.

Uprkos ovim predrasudama, zova s epokazala kao izuzetno lekovita i balgotvorna koja je ( kod onih najhrabrijih ) ipak zauzela svoje mesto kao biljka od koje se bez ikakvih problema sprema sok ili čaj ili  sirup koji se koristi kod ublažavana kašlja ali i za ozdravljenje kože.

Zova raste kao korovska biljka pored puteva i u zapuštenim dvorištima ali i u usamljenim oazama na njivama i pašnjacima. Osvojila je i gradske sredine pa se može naći i u takvim oblastima jer se samorazmnožava i vrlo lako niče kao veći žbun.

Ima lepe  bele cvetove opjnog mirisa koji se i koriste za preradu.

Uglavnom bira osunčana mesta i cveta u kasno proleće pa sve do sredine leta.

Poznate su dve vrste zove, bela i crna i obe su jednako korisne jer obiluju vitaminom C kao i čitavim nizom drugih lekovitih materija.

Od bele zove se sprema najčešće sirup, koji se pije kao sok ali i čaj. Beru se zreli cvetovi i za sok se ne suše dok se za čaj suše na tamnom i suvom mestu.

Čaj se pije po potrebi za ublažavanje kašlja i lečenje simptoma gripa. Sprema se tako što se pola supene kašike čaja prelije vrućom vodom i ostavi da osdstoji 10ak minuta. Procedi se i pije po potrebi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *