ALTERNARIA NA PŠENICI MOGUĆA I U SRBIJI

Možda nije sada momenat da spominjemo  bolesti pšenice, ali, nije na odmet napraviti kraći osvrt na bolest koja se često javlja na klasu u uslovima vlažnog i kišovitog leta a to je alternaria. Gljivica koja izaziva ovu bolest tipična je za Englesku gde se redovno javlja i ukoliko se na vreme ne suzbije, gubici mogu da iznose i do  3 miliona funti.

Osnovni simptom su crni klasovi i stabljike pa takva pšenica nije dobra za dalju upotrebu. Alternaria narušava kvalitet zrna i tamo gde je crnilom  zahvaćeno  15% zrna  ( crnim tačkama ) ono nije upotrebljivo pa ga proizvođači brašna mogu odbaciti. Ovakva pšenica je neupotrebljiva i usled mikotoksina.

U Sjedinjenim Američkim Državama recimo, zrna pod uticajem crne tačke – alternarie se smatraju oštećenim i dozvoljava se  samo 2% do 4%  oštećenja.

Tako je u Americi i Engleskoj gde se usled stalne vlage ova bolest redovno javlja. Ali šta se dešava kod nas.

Ova bolest nije tipična za naše podneblje ali kada imamo sezonu sa puno kiša, kada imamo konstantne padavine koje podižu vlažnost vazduha, velika je verovatnoća da ćemo se suočiti sa prouzrokovačima bolesti koje možda više godina nismo imali. Tako je i sa alternarion na pšenici. Što smo više spremniji i obavešteni, lakše ćemo se izboriti sa njima, naročito ako se radi upravo o ovakvima atipičnim ali svakako prisutnim pojavama bolesti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *