BOLESTI I ŠTETOČINE LEŠNIKA

Lešnik je voćna vrsta čija je tržišna vrednost u poslednje vreme značajno porasla. Shodno tome, povećane su i površine pod lešnicima. S druge strane, širenje zasada lešnika pogoduje pojavi i intenzivnijem razvoju raznih  parazita koji otežavaju proizvodnju i čine je nešto složenijom što nam se na prvi pogled čini. Evo osvrta na najznačajnije prouzrokovače bolesti i štetočine lešnika.

Pepelnica lešnika

Simptomi pepelnice obično se uočavaju u julu i avgustu. Na naličiju lista obrazuju se brašnaste navlake koje podsećaju na posut pepeo pa otuda i naziv – pepelnica!. Za suzbijanje ovog parazita preporučuje se hemijska zaštita. Prskanje se obavlja po uočavanju  prvih simptoma.

Trulež plodova


Za ovu bolest je karakteristično tamnjenje mladih plodova koji prestaju da rastu, sasušuju se i teško ispadaju iz omotača. Neophodno je obaviti tri tretmana – u fazi cvetanja, precvetavanja i listanja – nekim od preparata na bazi bakra ali i drugih aktivnih materija koje sprečavaju trulež plodova.


Šteočine lešnika

Od štetočina lešnika, najznačajnije su: lešnikov surlaš, lisna vaš  (Myzocallis coryli) i lešnikova grinja (Eryopheyes avellanae).

Lešnikov surlaš je štetočina koja se javlja u maju. Ženka u plod polaže jaja iz kojih se izlegne gusenica – crv bele boje. Gusenica se hrani tek formiranim plodićima koji opadaju. Usled opadanja plodova, štete mogu biti i do 70 %.

Potrebno je pratiti pojavu ove štetočine i obaviti tretiranje čim se primeti. Za tretiranje ove štetočine mogu se koristiti bilo koji insketicidi registrovani za tu namenu.


Lisne vaši na lešniku nisu naročito štetne. Suzbijanjem drugih štetočina, suzbijaju se i lisne vaši, u početku formiranja kolonija. Pored  insekticida koji imaju kontaktno delovanje, mogu se koristiti i  oni koji imaju sistemično delovanje i koji su kao takvi efikasniji u suzbijanju vaši jer vaši sisaju biljne sokove.


Lešnikova grinja je štetočina koja  se javlja na naličju lista. Uspešno se može suzbiti odgovarajućim akaricidima.

2 thoughts on “BOLESTI I ŠTETOČINE LEŠNIKA”

 1. JEFTIĆ OGNJEN

  Poštovani,
  Imam dvadesetak lešnika starih desetak godina .
  Zadnje dve godine jezgra lešnika su lepljiva i mekana i nisu za upotrebu.Kao da su buđava.
  Spolja izgleda sve ok ,ali žgarica je lepljiva i mekana.
  Sa čime i kad da prskam lešnike? Prskao sam redovno zimsko i protiv surlaša u maju.
  70% jezga je neupotrebljivo.
  pozdrav
  unapred zahvalan

  1. Goran Veljković

   Hvala Ognjene na poslatom pitanju.
   Na pocetnoj stranici naseg sajta videcete dva banera kompanija sa kojima saradjujemo a to su BASF i Bayer. Slobodno kliknite na bilo koji od njih i kontakirajte nekog od njihovih strucnjaka koji ce vam rado pomoci.
   Po vasem opisu rekao bih da su to simptomi koji nastaju od smrdibuba – stenica koje su postale veliki problem u proizvodnji leske i tesko se suzbijaju. Ali svakako da ce kolege koje su specijaliyovane za raj problem lako da nadju resenje ukoliko ih kontaktirate.
   Evo linka za BASF https://www.agro.basf.rs/sr/Usluge/Kontakti/
   Evo linka za BAYER https://www.dekalb.co.rs/kontakt/identifikujte-lokalnog-predstavnika

   Srdacan pozdrav
   Goran Veljkovic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *