PROIZVODNJA KALA

Kala je  izuzetno lepa biljka popularna  usled lepih belih cvetova koji nemaju miris. Uspešno se gaji u toplijim podnebljima na otvorenom, dok u kontinentalnim-hladnijim područjima traži zaštićeni prostor uz obavezno grejanje tokom zimksih meseci.

U toplijim područjima raste gotovo kao korov I slobodno se razmnožava dok se u hladnijim predelima gaji u zaštićenom prostoru. Ima više vrsta I drugih boja osim bele koja je najzastupljinija kod nas.

Kala ili Zantedeschia aethiopica pripada porodici Araceae, kojima pripadaju i filadendroni, antrijumi, difenbahije, kaladijumi. Razmnožava se deljenjem rizoma, a za njihovo uspešno gajenje potreban je staklenik.

Njieno korenje ima pojačane zahteve za kiseonikom, a sadi se sa 10 biljaka po m2. Možete očekivati oko 10 do 20 cvetova po odrasloj biljci.

Kala je biljka koja ne voli mnogo svetla i tokom letnjih meseci, i kada je temperatura preko 22°C zahteva 25-50 % zasene. Leti će biti potrebna zasena krečenjem prozora staklenika.

Kala je trajnica, što podrazumeva da se na zemljištu zadržava više godina.

Biljke sadimo u dva reda po jednoj leji. Razmak između redova je 30 cm, a razmak između biljaka u redu je 15 cm, upravo ovakvom sadnjom dobija se 10 biljaka po m2 .

Kala voli suvo zemljište sa visokim sadržajem kiseonika. Ako je previše zbijeno ili prevlažno sasvim sigurno će se pojaviti problemi u proizvodnji. Najveće teškoće ovde može izazvati Erwinia carotovora bakterija kojoj pogoduju ovakvi uslovi.

Zemljište možemo održavati umereno suvim, ako prilikom njegove pripreme pre sadnje ne uništimo zemljišnu kapilarnost preterano dubokom obradom. Biće dovoljno da za sadnju pripremmimo samo površinski deo zemljišta, oko 15-20 cm. Svakako moramo biti sigurni da se zemljište prirodno dobro drenira, što znači da će odgovarati lakša zemlja bez primesa gline.


Nakon obrade zemljišta na površini formiramo leje, koje moraju biti izdignute najmanje 30 cm u odnosu na razmake između njih. Na taj način se stvara sistem malih kanala koji održavaju korenov sistem u umereno suvim uslovima, a sa dovoljnom količinom kiseonika.

A za kraj evo price jednog uspešnog proizvođača kala u našoj zemlji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *