PROIZVODNJA BIOGASA I ZELENIŠNO ĐUBRENJE

Kao ideja korišćenja stajnjaka ali i ostalih životinjskih otpadaka, preporučena je metoda po kojoj se od tog otpada proizvodi biogas koji se koristi za proizvodnju električne enrgije.

Jedno takvo postrojenje može u potpunosti da snadbe poljoprivredno gazdinstvo a da se sav višak proda nadležnoj energetskoj instituciji za proizvodnju električne energije.

Što se EU tiče tu je u velikoj meri razrađen sistem korišćenja prirodnih energija. Holandija je možda najviše uradila po tom pitanju gde je počela da favorizuje korišćenje stajskog đubriva sa tendencijom gotov zabrane upotrebe veštačkih. I tamo postoje čitave privatne farme koje imaju muzne krave ali i ostalu stoku na kojima su podignuta čitava postrojenje koja proizvode bio gas koji potpuno pokriva troškove domaćinstva koje uopšte nema potrebe za korišćenjem električne energije sa strane.

Pokriva se apsolutno sve od grejanja do ostalih potreba za kuću.

Korišćenje prirodnih resursa za Holandđane se matra prioritetom jer se na taj način u velikoj meri  čuvaju priroda i životna sredina.

Model Holandije koja je po površini čak i manja od Srbije bi mogli da preuzmemo i mi. Naime njihova  dugoročna strategija ide u pravcu da ishranu stoke baziraju uglavnom na travi ili ostacima useva sa farmi. Poenta je da stočari počnu da  kupuju uglavnom od lokalnih i regionalnih proizvođača, čime se neposredno podstiče cirkularna ekonomija i održivi razvoj, poručuju iz Holandije.

Eto dobrog primera koji bi bilo dobro primeniti i kod nas. Pitanje je samo kako?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *