ZAŠTO JE UNIŠTENA SRPSKA ŠLJIVA?

Koiko god da se favorizuje domaće ipak se radije odlučimo za strano jer mislimo da je bolje a to strano nam često dođe glave ali na žalost kasno.

Generalno govoreći Srbija je poznata po kvalitetnoj šljivi koja je vekovima ovde odlično uspevala i možda najbolja domaća naša srpska sorta požegača je nestala kao naša stara autohtona sorta šljive od koje  nema lepšeg džema. Ova sorta  je manje više iskorenjena sa našeg prostora i to samo zbog toga što smo potrčali za stranim koje nam se učinilo boljim. Naravno nije to učinjeno namerno da bi iskorenili domaće, već slučajno ne razmišljajući o mogućim posledicama jer je osnovni motiv bila zarada, dobri prinosi, izvoz i sve što savremena poljoprivredna proizvodnja zahteva.

Evo šta se desilo: požegača je osetljiva na oboljenje virus šarke šljive. Taj virus prenose vaši tako što sisaju sok zaražene biljke u kome se nalazi ovaj virus i preleću na zdrave gde nastavljaju ishranu ćelijskim sokovima i tako ostvaruju zarazu. Šljiva zaražena ovim virusom je skroz neupotrebljiva i jedino rešenje je sekira i krčenje. Zbog ovoga je došlo jer se poslednjih decenija širila strana sorta sentlej koja ( kako mnogi tvrde ) pokazuje otpornost na ovaj virus. Ta njena otpornost je zapravo tolerantnost, jer ona ima u sebi virus ali ne pokazuje simptome pa rađa zdrave plodove. Zbog toga se potencijal virusa šarke šljive uvećao nekoliko desetina puta jer je stenlej u zasadima Srbije veliki rezervoar ovog virusa !!!! Kako vaši ne razlikuju domaće i strane sorte one sleću, svuda redom. Tako i na stenlej, gde se hrane i doleću na ono što je ostalo od požegače. Požegača ne ispoljava tolerantnost već simptome pa kao posledica nastaju skroz neupotrebljivi plodovi koji nisu čak ni za rakiju.

To je razlog što ćemo požegaču danas naći vrlo retko samo ponegde u nekim okućnicama. A to je velika šteta. Želja za zaradom, dobrim prinosima često nas odvede u drugu krajnost da zaboravimo domaće, poesbno što stenlej da bi dao dobar rod zahteva punu agrotehniku. To je stona sorta ( i o ukusima ne vredi raspravljati ) ali dobra je smo za sušenje dok se za preradu nije baš pokazala kao nešto posebno.

Zbog toga tamo gde još uvek ima požegače potrebno je da se uloži napor da se spase tako što bi trebalo da se prska insekticidima koji ubijaju vaši. Takva zaštita je komplikovana, zahteva posebnu pažnju, jer je dovoljna i samo jedna vaš da sleti i počne sa ishranom. Ako se prethodno hranila na nekoj drugoj biljci koja je već zaražena virusom, svakako da će lako da zarazi i zdravu.

Osim stenleja rezervoari virusa šarke šljive su i sve divlje šljive kao što su dženerika, trnošljiva i ostale domaće koje nisu tolerantne .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *