KAKO UKLJUČITI SRBIJU U PROIZVODNJU ČAJA?

U svetu se beleži vrtoglavi porast proizvodnje čaja.

Polje pod čajem u Rusiji.

U Srbiji se stidljivo na manjim parcelama gaji lekovito bilje, sa druge strane, raste svetska proizvdnja čaja.

Dok se kod Srba čaj pije samo tokom bolesti i uživa se u kafi, u mnogim drugim zemljama Evrope a naročito Azijskog dela sveta i Rusiji, čaj je osnovni napitak uz koji se i puši i jede ratluk, uživa, ogovara ili prosto ćuti.

I ako naša zemlja ima pogodne klimatske uslove ali i zemljište za gajenje čaja, isti se gotovo uopšte ne proizvodi. Ali možda je prednost Srbije u tome što se kod nas intenzivno sakuplja lekovito bilje pa se spremaju razne mešavine čajeva koji s emogu koristiti ili kao topli napitak po tipu mešavine raznih lekovitih ia romatičnih biljaka do direktne upotrebe čaja u lekovite svrhe.

U svetu je to potpuno drugačije.

Osnovni tipovi čaja koji se najčešće gaje i piju jesu zeleni i crni sa raznim podtipovima:  gruzijski, indijski, „ breakfast tea ” itd.

Svetska proizvodnja čaja na globalnom nivou beleži značajan porast, posebno na lokalnom nivou kod zemalja čije je stanovništvo veliki potrošač čajeva. Generalni trend porasta proizvodnje, nastao je usled povećanja broja stanovništva ali i demografskih, socijalnih i tradicionalnih navika.

Neka istraživanja, pokazuju da je 2024. godina momenat kada će ukupna proizvodnja na svetskom nivou da poraste za 5% što će doneti ukupan promet čaja u vrednosti preko 20 miliona dolara!!!

Ovo se naravno odnosi na čitavu industriju koja podrazumeva: gajenje, berbu, transport, sušenje, čuvanje i preradu čaja, pakovanje kao i svu prateću insrastrukturu: proizvodnju kutija, kesica, ambalaže itd.

Nova marketinška istraživanja pokazala su da će filter kesice gotovo u potpunosti preovladati ali i da raste broj ljubitelja čaja koji vole da uživaju u ovom osvežavajućem napitku koji usput ima i mnoga lekovita svojstva.

Berba čaja.

Kod nas kao što rekosmo na početku ima potencijala za uzgoj lekovitig bilja. Pitanje je samo koliko je država spremna da uloži u ovakvu proizvodnju, budući da se kod nas lekovito bilje gaji na beznačajnim površinama. Veoma važna stvar je da se ono u sušenom obliku prodaje po izuzetno dobrim cenama i da svaki proizvođač koji ima unaperd ugovorenu proizvodnju nema šta da brine, jer su mu  osigurani i plasman ali i zagarantovana novčana dobit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *