Đubrenje voća.

ĐUBRENJE VOĆNIH ZASADA

Već smo pisali o merama koje je potrebno sprovesti ukoliko rešite da se bavite voćartsvom i sada na red dolazi još jedna mera a to je đubrenje.

Svakako treba povesti računa ukoliko imate već formiran voćnjak.

Profesionalni voćnjak u punoj rodnosti.

Pravilo je da od četvrte godine od sadnje pa na dalje, đubriva rasturamo po celoj površini zasada. Od te godine treba prekinuti i gajenje podkultura jer međusobna konkurencija u korišćenju vode i hranljivih materija šteti voćkama.

U zasadu jabuke recimo tokom novembra i decembra treba rasturiti 500 – 800 kg mineralnog đubriva NPK 15:15:15 a za prihranjivanje tokom februara treba primeniti neko od azotnih đubriva KAN -a u količini od 250 – 400 kg/ha amonijum sulfata od 300 – 400 kg/ha ili uree od 170 – 250 kg/ha

Koštičave voćne vrste ( šljiva, breskva, kajsija, nektarina ) u jesen đubriti sa 350 – 600 kg/ha NPK 15:15:15 a krajem februara i početkom marta đubritim KAN-om 150 – 200 kg/ha ili ureom 90-150 kg/ha.

Breskva, kajsija i trešnja traže malo drugačije količine pa se preporučuje đubrenje u nešto drugačijim količinama : NPK 15:15:15: 450-700 kg/ha, KAN za prihranjivanje  150-250 kg/ha ali umesto KAN-a u alkalnim zemljištima bi trebalo koristiti amonijum sulfat u istim količinama  a na blago kisleim zemljištima ureu u količini 100 – 150 kg/ha.

Jagodaste voćne vrste ( jagoda, kupina, malina…)

Jagoda: ratsuriti 30 – 50 tona dobro zgorelog stajnjaka i 600 – 800 kg/ha jednog od navedenih kompleksnih đubriva.

Proizvodnja jagode u zaštićenom prostoru.

Jezgrasto voće ( orah, lešnik, badem )

U godinama rastuće rodnosti trebalo bi rasturiti 300 -400 kg/ha jednog od kompleksnih đubriva uz dodatak 100 – 150 kg/ha KAN-a ili 60 -90 kg/ha uree. Za sve voćne vrste , nakn rasturanja stajnjakam ili mineralnih đubriva, obavezno je plitko oranje na dibini do 12 cm kako bi se sve unelo u zonu korenovog sistema voćaka. Ovom merom se ujedno zaoravaju i korovi koji su nikli krajem leta i u jesen ukoliko je vteme bilo toplo i vlažno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *