PRIPREMA ZEMLJIŠTA ZA SADNJU VOĆA

Veoma je važno da se prilikom podizanja voćnjaka pridržavate osnovnih mera kako bi sprečili nastanak novčanih gubitaka usled nepažnje.

Bliži se vreme kada se ozbiljno razmišlja o podizanju novih zasada voća, pa zbog toga evo nekih preporuka  o tome kako da se pravilno pripremi zemljište za sadnju .

Pre no što se pristupi rigolovanju, potrebno je da se zemljište prvo očisti od šiblja, višegodišnjih korova, raznih žila i da se obavi ravnjanje terena kako bi se olakšala obrada i sprečilo zadržavanje vode u depresijama.

Najštetniji korovi u voćnjacima su divlji sirak, zubača, pirevina . Ovi korovi mogu da se suzbiju vrlo jednostavno, bez opasnosti po zagađenje zemljišta odgovarajućim herbicidima.

Ukoliko su površine na kojima se podižu voćnjaci pod šikarama, raznim drvećem ili starim i zapuštenim voćnjacima potrebno je izvršiti krčenje  i vađenje korenja. Ukliko ne uklonite zaostale korene,  rizikujete jer može da dođe do razvoja bolesti tipa truleži korena  I razvoja  bakterija koje mogu uzrokovati rak korena na novoposađenim sadnicama voća.

U većini slučajeva ovakve površine zahtevaju rigolovanje do dubine 0,8 m. Uz rigolovanje, ove površine je potrebno unakrsno preći riperom kako bi se iz zemlje izvukli preostali ostaci korena.

Pre rigolovanja potrebno je da se uradi fizička i hemijska analiza zemljišta o čemu smo već pisali. Ali podsećanja radi, analiza omogućava da se ustanovi   sadržaj humusa, lako pristupačnog kalijuma i fosfora, sadržaj ukupnog azota, sadržaj kreča i kiselost zemljišta.

Ako ovi uslovi nisu ostvareni onda mora da se pristupi popravci. Imajte na umu da nisu svi tipovi zemljišta pogodni za voćartsvo a posebno što odeređeni tipoovi nisu čak ni za pojedine vrste voća.

Kada se obavi rasturanje organskih i mineralnih đubriva pristupa se rigolovanju ili dubokom oranju zemljišta. Dubina oranja zavisi od voćne vrste koja se sadi, podloge i tipa zemljišta. Dubina rigolovanja je obično od 40-70 cm. Ono se obavlja rigoler plugovima. Oni koji ne poseduju plugove za rigolovanje, treba da koriste jednobrazni plug I da  oru što dublje.

Dakle zaključak je da se sadnji voća pristupa ozbiljno. Osim sadnje, važno je da ukoliko finansijska sredstva dozvoljavaju, a to se svakako mora ukalkulisati, obavezno postavi I protivgradna mreža kao I sistem za navodnjavanje. To su osim sertifikovanih sadnica, dva izuzetno važna uslova kako bi se tržištu ponudila  prva klasa koja jedina ima prođu I vosoku cenu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *