REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA U SATELITSKOM PRAĆENJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

APOLLO je projekat koji finansira EU u okviru H2020 programa istraživanja i koji ima za cilj da razvije savetodavne usluge u poljoprivredi koje su  namenjene poljoprivrednicima koji imaju mala gazdinstva. Projekat ima za cilj da poljoprivrednicima približi koristi precizne poljoprivrede kroz pristupačne usluge pružanja informacija, omogućavajući široku upotrebu satelitskih podataka, kao što su oni koji se dobijaju sa EU programa Kopernikus. Ove usluge će pomoći poljoprivrednicima da donesu bolje odluke nadgledanjem rasta i zdravlja useva, procenjujući veličinu njihove žetve i  obezbeđujući savete kada da navodnjavaju i oru svoja polja. Na kraju, ove intervencije bi trebale da dovedu do smanjenja troškova i do većih prinosa – stoga do većeg profita i konkurentnosti. Ovo je izbiljan projekat koji je pokrenut pre oko 5 godina i za sada pokazuje dobre rezultate.

APOLLO projekat okuplja devet partnera iz pet evropskih zemalja (Grčka, Španija, Austrija, Belgija i Srbija) i kombinuje ekspertizu u agroekonomiji, poljoprivrednim uslugama, nauci o zemljištu i satelitskom osmatranju Zemlje. Konzorcijum se ponosi što je uključio dva Udruženja poljoprivrednika – Poljoprivrednu zadrugu Pella iz Grčke i Udruženje poljoprivrednika opštine Ruma iz Srbije, koji vrše pilot testiranja ranih verzija usluge. Treće pilot testiranje se izvodi u Španiji u oblasti La Manča. Nauka se razvija u svim oblastima pa i u poljoprivredi gde se možda najviše i vrše istraživanja jer je opšti trend da se nađu modeli za proizvodnju hrane kako bi se pratio porast broja stanovnika na Planeti.

APOLLO daje odgovor na niz izazova sa kojim se suočava sektor poljoprivrede u celini, i poljoprivrednici sa malim gazdinstvima kao pojedinci. Globalni rast stanovništva znači da će poljoprivrednici morati da uzgajaju duplo više nego danas kako bi nahranili 9 milijardi stanovnika na planeti. Istovremeno, dostupne zemlje za poljoprivrednu proizvodnju je sve manje, zahvaljujući rastućem broju stanovnika, eroziji zemljišta i nestašici vode. Konačno, vrše se društveni i pravni pritisci na poljoprivrednike da smanje uticaj na životnu sredinu, drugim rečima da koriste manje pesticida, đubriva, vode i goriva.

Precizna poljoprivreda može da pomogne u pronalaženju odgovora na ove izazove. Detaljna informacija o stanju i zdravlju useva omogućava poljoprivrednicima da primene hemikalije i vodu u preciznim zahtevanim količinama, gde i kada su potrebni. Ovaj pristup se intenzivno koristi za upravljanje velikim gazdinstvima, ali je relativno nov poljoprivrednicima koji imaju mala gazdinstva, koji često ne mogu da priušte velike investicije u nove tehnologije. APOLLO ima za cilj da otvori tržište precizne poljoprivrede tako što će poljoprivrednicima, obezbediti priuštive i lake za korišćenje savetodavne usluge u poljoprivredi.

APOLLO platforma obezbeđuje četiri servisa:

  • optimalni raspored oranja
  • optimalni raspored navodnjavanja
  • praćenje razvoja useva
  • procenu prinosa.

Optimalni raspored oranja daje savet kada je dobar termin za obradu zemlje da bi se izbegla degradacija zemljišta i uštedelo gorivo. Ove informacija su bazirane na vlažnosti zemljišta koja se procenjuje iz satelitskih podataka.

Raspored navodnjavanja daje savet kada je usevima potrebana voda i koja količina. Na ovaj način se optimizuje potrošnja vode za navodnjavanje i izbegava bacanje vode i suvišno trošenje energije.

Monitoring rasta daje na osnovu satelitskih snimaka informacije o zdravlju i gustini useva i biomasi u realnom vremenu, od klijanja do žetve. Služi pre svega za pravovremeno prepoznavanje i lokalizaciju problema (nedovoljno djubriva, vode, pojavu bolesti ili štetočina) i planiranje žetve.

Procena prinosa se daje oko mesec dana pre žetve I služi za analizu produktivnosti i donošenje odluka na osnovu dobrih informacija.

Ova moderna tehnologija primenjiva je u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje, kako na malim tako i na velikim gazdinstvima.

APOLLO servisi su trenutno u fazi testiranja i kontinuiranog razvoja. Svi zainteresovani korisnici mogu se registrovati na sistem i besplatno koristiti i testirati APOLLO servise koji su u ovoj fazi obezbeđeni za područje okoline Rume. APOLLO aplikacija je dostupna putem linka: http://apollo.draxis.gr

Više o APOLLO projektu možete saznati na zvaničnom sajtu: http://apollo-h2020.eu 

Dr Dragutin Protić, Departman za geodeziju Građevinskog fakulteta u Beogradu

Priredio dipl.inž.polj. Goran Veljković

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *