LOV RIBE U MEDITERANSKOM MORU

Turska zarađuje milione dolara u izvozu ribe ulovljene u Sredozemnom moru.

Spakovana zamrznuta riba spremna za transport do prodavnica.

Kada imate more i toplu klimu u probalju onda imate sve uslove za razvoj turizma. Ali kao izuzetno velika zemlja , Turska je osim turizma puno uložila i u razvoj poljoprivrede. Jedna od grana koja donosi veliki profit je ribartsvo.

Za bavljenje ovom delatnosti prosto rečeno, dovoljno je da imate more bogato biljnim i životinjskim svetom, ribarski brod i postrojenje gde ćete ulovljenu ribu doraditi , spakovati i poslati dalje do krajnjih kupaca kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu.

Riba se po dolasku, pregleda, čisti, pakuje i zamrzava ukoliko je namenjena daljem transportu.

Baš jednu takvu proizvodnju imali smo rpilkike da vidimo u okolini Izmira kada smo posetili porodičnu firmu koja se godinama bavi ulovom i prodajopm ribe.

Ova kompanija posluje u okviru asocijacije koja pod svojom kapom drži na desetine udruženih proizvođača iste ili slične delatnosti. Ima sve potrebne dozvole i neophodnu logistiku koja omogućava konstantan profit.

Turci su veliki konzumenti ribe pa je samim tim veliko tržište koje godišnje pojede na stotine tona ribe i morskih plodova. Kako je Sredozemno more bogato ribom, normalno je da će se dobar deo izvoziti.

Pakovanje morskih plodova.

62 ribarska broda dužine 30m,  svaki dan su na moru koji tek ulovljenu ribu isporučuju do mini fabrike gde se vrši pregled, klasiranje, zamrzavanje i pakovanje. U zavisnosti od sezone ali u proseku se dnevno isporuči oko 10 000 pakovanja težine 10kg.

Tako spakovana riba istog dana se šalje u najveće gradove. Izmir, Ankaru, Antaliju i Istanbul a dobar deo se i izvozi u EU gde se najviše traže hobotnice, sardine i druga smrznuta riba.

Jedan deo ribe se gaji i u posebnim akvarijumima kojima se dopunjuje lov divlje ribe iz mora.

Ascojacija već duže vreme razrađuje plan da se sve stavi pod jednu kapu što bi značilo da se na površini od oko 3000 ha napravi takav projekat gde bi se potpuno zaokružila proizodnja da bi sve bilo na jednom mestu. Od proizvodnje do prerade.

Sve se pažljivo pregleda a isporučuje se samo prva klasa.

Jedan od podsticaja razvoju ribartsva je da firme daju stipendije studentima kojima se obezbeđuje praksa i posao nakon diplomiranja jer malo mladih želi da radi u ribarskoj industriji. Problem je što nedostaje radna snaga, posebno visokokvalifikovane pa je ovo jedan od načina da se stimulišu mladi kako bi lakše došli do posla.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *