I SA MALIM STADOM KOZA MOŽETE ODLIČNO DA ZARADITE

Ovo se lako postiže u uslovima kada u svom dvorištu imate neku njivu ili obližnji pašnjak.

Nisu potrebna velika ulaganja!

Ovo je  otkrio Selimir Jelic iz sela nedaleko od Smedereva. Njegov zapat  broji svega 20 ak grla alpskih koza koje daju mleko koje  dalje prerađuje u sir . Ali kako na našem tržištu ima u ponudi kozijeg sira i konkurencija je veika, Selimir se dosetio pa je sir rešio da pakuje u teglice koje naliva maslinovim uljem. Na ovakav način spojio je srpsku tradiciju sa mediteranom pa je za  kratko vreme uspeo da nađe kupce koji mu gotovo razgrabe celu količinu. Poseban ukus i nadsve kvalitetan proizvod vrlo brzo nađu put do kupaca.

Malo stado a veliki profit.

Koze su zdrave, mahom brste trave i vrlo malo im se daje sena pa se čak i zimi kada nema snega, puštaju se na pašu gde pronalaze trave koje im prijaju. Na takav način omoguićava se proizvodnja kvalitetnog mleka koja samim tim ide dalje na preradu i u mini radionici nastaje sir koji sem specifične arome nema teških i neprijatnoh mirisa koji su tipični za ovakvu proizvodnju. Sve proizvodi na tardicionalan način bez upotrebe hemijskih sredstava što je od izuzetne važnosti jer je kozji sir oduvek bio na glasu, posebno sa aspekta izuzetno korisne i hranljive namirnice. Takođe u prodaji su surutka i mleko.

Ovako male proizvodnje sem predanog rada i malo početnog kapitala u ulaganje za kupovinu par koza nije potrebno ništa više, jer već kod prve ture vrati se deo uloženog. Nema ( kako se to popučarno kaže ) skrivenoh troškova, posebnih nameta i poreza, sem redovnog i obaveznog veterinarskog nadzora, matičenja i plaćanja obaveza prema državi ukoliko imate registrovano poljoprivredno gazdinstvo, što je imeprativ jer tada stičete pravo i za sve ostale vidove pomoći koje daje država.

Ne oklevajte ukoliko ste u dilemi a imate uslova.

Ovakav način proizvodnje kada imate malo stado i ne baš dobre usove za veći broj grla a usput imate obilje pašnjaka i sveže trave, koze mogu biti odličan izbor. Blizina većih gradova a posebno Beograda omogućava brzu isporuku a današnji savremeni i urbani potrošači, ne samo da nemaju vremena, već i ne žele da odlaze u kupovinu pa sve rešavaju klikom na dugme, što opet malim proizvođačima ide u prilog jer se porudžbine primaju putem mejlova i sms poruka pa se sve organizuje brzo i jednostavno.

Seimir je nakon godina provedenih u Beogradu gde je studirao i radio ipak rešio da se vrati na svoje imanje i pokrene sopstveni posao pa su koze bile odličan izbor. I nije se pokajao.

Celu priču sa Selimirom možete da pogledate na našem You Tube kanalu u našoj prvoj emisiji Agro profit koja se emituje na preko 45 lokalnih televizija širom Srbije ali se putem našeg You Tube kanala PUPOLJAK emituje i u celom regionu pa čak i u dalekoj Australiji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *