DA LI JE MOGUĆE DA SE PROIZVEDE JABUKA BEZ PESTICIDA?

Ovo je pitanje za million dolara i profesionalni inžinjeri za zaštitu bilja reći će da je to nemoguće posebno jer se i na fakultetu uči da osnovni tretmani u zaštiti jabuke podrazumevaju da ima čak 30 prskanja.

A ipak na pijacama se često mogu pronaći jabuke koje su navodno neprskane, domaće itd.

Naše stare autohtone možda čak i poludivlje jabuke ( i ostalo voće tog tipa ) svakako da pokazuju izvesnu otpornost prema nekim prouzrokovačima bolesti i štetočina i njih je zaista moguće proizvesti bez upotrebe pesticide. I to je ona dobra vest. Ali loša vest je da te jabuke ne možemo proizvesti u velikim količinama pa je neće biti dovoljno za sve. I tu leži glavna “caka” kada pričamo o prskanju i ne prskanju. Da. Postoji neprskano ali u izuzetno malim količinama i time svako ko želi da se bavi profesionalno proizvodnjom, neće jednostavno da se bavi jer su mu potrebne količine, kontinuitet i pre svega kvalitet a to proizvodnjom a da se ne prska jednostavno nije moguće.

Ali postoji još jedna ohrabrujuća stvar za sve one kojima pripadne muka pri samoj pomisli na prisustvo hemije u poljoprivrednoj proizvodnji, a to je  takozvani “zero residue” koncept, gde jabuka koja je tokom sezone tretirana pesticidima u momentu berbe ne sadrži ostatke pesticida.
Mnogi, naročito u integrlanoj proizvodnji puno rade na ovom konceptu vrlo uspešno. Naravno nije uvek moguće imati jabuku potpuno bez ostataka, ali do 70% proizvodnje  jabuka ako se vodi računa o terminima, dozama i karenci može da se proizvede bez rezidua ( ostatka pesticida) , dok na ostalih 30% je moguće da se desi detekcija neke aktivne materije i to obično na samoj granici. 

I ovo je prosto rečeno svakako moguće jer od momenta poslednjeg prskanja do perioda branja , skladistenja i konzumacije prođe i po nekoliko meseci a to je minimalan period da se ostaci poslednjeg tretmana hemijskim sredstvima ako ne potpuno a ono bar u većoj meri razgrade pa uopšte nema bojazni da slobodno uživate u jabuci ili bilo kom drugom voću koje je proizvedeno po savremenim tehnološkim principima na velikim plantažama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *